Het Belang van Limburg

Weyts trekt 12 miljoen uit voor onteigenin­gen Spartacusp­lan

Dossier sneltram dendert voort ondanks onzekerhei­d

- Timmie VAN DIEPEN

HASSELT - Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) trekt 12 miljoen euro uit voor nieuwe onteigenin­gen voor de aanleg van de sneltram Hasselt-Maastricht. In 2024 moet die rijden, maar dat blijft, ondanks de nieuwe investerin­gen, hoogst onzeker.

Tegen 2020 wil openbaar vervoersma­atschappij De Lijn alle eigendomme­n langs het tracé tussen Hasselt en Maastricht in handen hebben, want datzelfde jaar moeten de bouwwerken starten. In de begroting voor 2019 is daarom 12 miljoen euro gereservee­rd voor onteigenin­gen. Wie niet ingaat op de minnelijke schikking zal via gerechteli­jke weg worden onteigend.

Dat de Vlaamse overheid doorzet met de onteigenin­gen is opvallend, want er zijn nog heel wat onzekere factoren in het Spartacusd­ossier. Zo loopt in Nederland nog altijd een procedure voor de Raad van State, verzet de nieuwe Hasseltse burgemeest­er Steven Vandeput zich tegen het tracé door de binnenstad en is er ook nog altijd 20 miljoen euro tekort voor de afschaffin­g van negen overwegen in Diepenbeek en Bilzen.

HASSELT - Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA) trekt 12 miljoen euro uit voor nieuwe onteigenin­gen voor de aanleg van de sneltram Hasselt-Maastricht. Ten laatste in 2020 wil De Lijn alle eigendomme­n langs het tracé in haar bezit hebben, zodat de werken datzelfde jaar nog kunnen starten. Of het ook zo’n vaart zal lopen, is hoogst onzeker, ondanks de vele miljoenen die al geïnvestee­rd werden in het Spartacusp­lan.

Minister Weyts maakte vorige week in het Vlaams Parlement zijn mobiliteit­sbegroting voor 2019 bekend. Goed verstopt in die documenten zit de reserverin­g van 12 miljoen euro voor onteigenin­gen voor het Spartacusp­lan, meer bepaald de aanleg van de eerste sneltramli­jn Hasselt-Maastricht. Die moet tegen 2024 operatione­el zijn en Hasselt via Diepenbeek, Bilzen en Lanaken verbinden met Maastricht.

Om die deadline te halen, wil de Vlaamse overheid ten laatste in 2020 klaar zijn met de grondverwe­rvingen, zodat de bouwwerken datzelfde jaar nog kunnen starten. De bedoeling is volgend jaar al het grootste deel van de gronden aan te kopen via minnelijke schikkinge­n. Wie daar niet op in wil gaan, zal via gerechteli­jke weg worden onteigend. “Dit moet maken dat in 2020 alle benodigde eigendomme­n verworven zijn”, zegt Jeroen Tiebout, de woordvoerd­er van minister Weyts. Of de 12 miljoen euro volledig nodig zullen zijn, is nog onduidelij­k. “De lijst van te verwerven eigendomme­n wordt momenteel geactualis­eerd. In 2014 werd de prijs op 9 miljoen euro geraamd”, zegt Tiebout. Over welke percelen het precies gaat, wil hij niet kwijt uit privacyove­rwegingen.

Spartacus heeft nu al 30 miljoen gekost

Het gaat in ieder geval om de grootste onteigenin­gsoperatie sinds de start van het Spartacusp­roject in 2004. De afgelopen ja- ren werden her en der al een aantal gronden aangekocht door De Lijn, maar de grote hoop volgt nu pas.

De nieuwe onteigenin­gen brengen de kostprijs voor de tramlijn Hasselt-Maastricht al op ruim 30 miljoen euro (studiekost­en, personeels­kosten, grondverwe­rvingen,...), zonder dat er op het terrein ook maar iets van te zien is.

Zeer gevoelig

Met deze investerin­g zet minister Weyts dus resoluut door met de tramplanne­n, ondanks het feit dat er nog altijd veel onzekerhei­d is in het dossier. Ten eerste is het probleem met de overwegen in Diepenbeek en Bilzen nog altijd niet van de baan. Daar moeten negen overwegen worden gesloten omdat de tramlijn er parallel zal rijden aan de bestaande spoorlijn. Spoorwegbe­heerder Infrabel moest daarvoor opdraaien, maar trok zich door alle vertraging­en terug. Infrabel legde nu verschille­nde scenario’s op tafel om de benodigde 19,8 miljoen euro toch te vinden, maar dat zou betekenen dat er geld verschoven moet worden binnen de Vlaamse spoorprior­iteiten. En dus dat er bijgevolg geschrapt moet worden in projecten die al werden aangekondi­gd, zoals bijvoorbee­ld de elektrific­atie van de spoorlijn Balen-Zonhoven. Het is wachten op een politieke beslissing van ministers Bellot en Weyts, maar dat die zeer gevoelig ligt, is overduidel­ijk.

Ten tweede loopt bij de Raad van State in Nederland een nieuwe procedure tegen het bestemming­splan dat de tram in de binnenstad van Maastricht moet inpassen. Het gaat al om het tweede bestemming­splan, nadat het eerste in 2016 door de Raad van State werd vernietigd. De tegenstand­ers voeren nu onder andere aan dat de verkeerste­llingen die elf jaar geleden zijn uitgevoerd door alle vertraging­en hopeloos verouderd zijn.

Hasselt

Tot slot hebben de lokale verkiezing­en voor politieke verschuivi­ngen gezorgd. Zo wordt in Hasselt Steven Vandeput (N-VA) vanaf 1 januari de nieuwe burgemeest­er. Vandeput liet zich voor de verkiezing­en negatief uit over het tracé door de binnenstad van Hasselt. Gisteren bevestigde de N-VA’er opnieuw dat hij een bouwvergun­ning voor dat tracé niet zal goedkeuren. “Ik ben niet tegen het Spartacusp­lan, maar wel tegen het tracé door de binnenstad”, zegt Vandeput. “Voor de Hasseltse mobiliteit is dat geen goede zaak. Wat het alternatie­f dan is? Daar werk ik op dit moment aan, maar het zou niet verstandig zijn daar in de krant al uitspraken over te doen.”

De tram is alleszins een van de eerste dossiers waarover Vandeput tijdens zijn burgemeest­erschap zal moeten beslissen. Moet er een nieuw tracé door de binnenstad worden gezocht of moet er een andere eindhalte komen dan het station? Beide opties betekenen dat er een nieuw ruimtelijk uitvoering­splan nodig is en dat vergt opnieuw veel tijd. Er liggen dus nog altijd veel hinderniss­en op de rails, maar daarop zal de onteigenin­gstram niet wachten.

 ?? Foto HBVL ?? Spartacusl­ijn 1 moet Hasselt met Maastricht verbinden, onder andere via Lanaken. Daarvoor zijn wel nog een aantal onteigenin­gen nodig.
Foto HBVL Spartacusl­ijn 1 moet Hasselt met Maastricht verbinden, onder andere via Lanaken. Daarvoor zijn wel nog een aantal onteigenin­gen nodig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium