Het Belang van Limburg

Alle Limburgse restaurant­s behouden hun sterren

“Maar Michelin bedeelt onze provincie karig”

- Thomas JANSEN

HASSELT - Niets nieuws onder de zon voor de Limburgse restaurant­s bij de uitreiking van de Michelinst­erren gisterenav­ond. Net als vorig jaar telt onze provincie elf sterrenres­taurants, waarvan Slagmolen (Opglabbeek) en La Source (Lanaken) twee sterren tegen hun gevel mogen laten hangen. Opvallend is wel dat ons land voor het eerst in veertig jaar nog maar één driesterre­nrestauran­t heeft, een eer die is weggelegd voor Peter Goossens en zijn Hof van Cleve in Kruishoute­m.

In de Michelingi­ds 2019 staan 139 restaurant­s, maar het is zoeken naar nieuwkomer­s. Slechts zeven chef-koks krijgen hun eerste ster, onder wie twee Antwerpse en één Leuvense. Voor onze provincie blijft alles dus bij het oude. Moeten we de dertien sterren koesteren, of had de Limburgse horeca toch op meer gehoopt? “Ik ben gematigd positief”, zegt Ludo Geurden, voorzitter van Horeca Limburg. “Zondag heb ik nog gezegd dat ik niet echt Limburgse nieuwkomer­s verwachtte, en maar één eventuele kanshebber zag: De Stadt Van Luijck in SintTruide­n. Maar goed, er zitten er in onze provincie nog een paar in de schuif, die de komende jaren zeker kans maken.”

Ook Hasselaar Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Vlaanderen, is blij dat onze provincie haar sterren behoudt. “Maar Michelin is wel erg karig geweest. Er is veel opkomend talent en toch zijn er niet veel nieuwkomer­s. Limburg had zeker iets beter bedeeld mogen worden. Maar goed, het is niet aan mij om daarover te oordelen.”

Drie sterren

De nieuwe Michelingi­ds telt met Hof van Cleve maar één driesterre­nrestauran­t. Vorig jaar stond Hertog Jan in Zedelgem nog op hetzelfde schavotje, maar chef Gert De Mangeleer sluit volgende maand de deuren. Volgens Vanheusden en Geurden zouden ook La Source en Slagmolen niet misstaan in die categorie, maar in die keukens houdt men de voetjes op de grond. “Geen enkele kok zou nee zeggen tegen een extra ster, maar het is zeker niet iets waar we nu naar streven”, zegt Bert Meewis van Slagmolen. “We gaan wel elke dag voor beter, maar uitein- delijk kook je niet voor de sterren, wel voor de klanten.”

Ook zijn collega Ralf Berendsen van La Source had niet gehoopt op een derde ster. “Pas vorig jaar hebben we onze tweede ster gekregen, en we zijn ontzettend blij dat we die nu kunnen bevestigen. Het was een heel pittig jaar, dus laten we stapje per stapje groeien. Die bijkomende ster maakte het afgelopen jaar toch wel een groot verschil. Je voelt dat je plots op een hoger niveau meespeelt, en dan ben je wel eens bang dat het niet goed genoeg is. Dat we nu onze twee sterren behouden, is de mooiste bevestigin­g. Of we op lange termijn niet hopen op meer? Als je vijftien à zestien uur per dag keihard werkt, heb je altijd wel een uitdaging nodig.”

Geen enkele kok zou nee zeggen tegen een extra ster, maar het is niet iets waar we nu naar streven

Bert MEEWIS Restaurant Slagmolen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium