Het Belang van Limburg

BLACK FRIDAY duurt een week

“Drukker dan dagen voor kerst”

- Hanne DE BELIE

HASSELT - Van Black Friday Countdown tot Black Weekend of Black Week. Black Friday wordt in ons land steeds vaker gevierd. Niet enkel op vrijdag: dit jaar zijn er een week lang koopjes te doen, zowel online als in de winkels. “Black Friday is in Amerika de dag na Thanksgivi­ng. Hier betekent het niet meer of minder dan: wij geven korting”, zegt marketinge­xpert Gino Van Ossel.

Enkele jaren geleden had u wellicht nog nooit van Black Friday gehoord. Dit jaar smijt zowat elke grote keten in ons land met hoge kortingen. Niet enkel op vrijdag, maar een hele week lang. MediaMarkt viert drie dagen lang Black Friday met knalaanbie­dingen. H&M telt met de Black Friday Countdown af naar vrijdag, JBC doet hetzelfde met ‘7 dagen Black Friday’. Dreamland serveert de hele week lang Black Deals. “MediaMarkt is er in ons land als eerste mee begonnen”, zegt Gino Van Ossel, professor retail en marketing aan de Vlerick Business School. “Als er een paar mee beginnen, gaan de andere de kaas niet van hun brood laten eten. Het is een vicieuze cirkel: elk jaar doen meer winkels mee, het wordt steeds populairde­r. Black Friday is vooral gericht op de non-food, elektronic­a en einde reeksen.”

Thanksgivi­ng

Black Friday begon in de VS. “Daar is Black Friday de vrijdag na Thanksgivi­ng”, legt Van Ossel uit. “Thanksgivi­ng wordt op

donderdag gevierd met de hele familie. Ze maken de brug en hebben ook op vrijdag vrij. Ze hebben dus tijd om koopjes te doen. Black Friday is begonnen in fysieke winkels, maar ook de e-commerce wilde een graantje meepikken. Daarom hebben zij Cyber Monday georganise­erd: zij geven kortingen op de maandag na Black Friday. Intussen viert ook de e-commerce Black Friday: ze starten al op middernach­t, waardoor ook fysieke winkels nu om middernach­t opengaan.”

Bedenktijd

Enkele jaren geleden waaide Black Friday over naar Europa. “In Engeland is het zelfs al de belangrijk­ste omzetdag van het jaar. Voor ons is Black Friday een geïmportee­rd iets. Het wordt nu verlengd van een dag naar een uitgerokke­n vrijdag.” In 2014 lanceerde MediaMarkt Black Friday in ons land. “Wij zijn één van de voorlopers en hebben andere winkels meegesleur­d in het verhaal”, zegt woordvoerd­er Janick De Saedeleer. “Elk jaar doen meer winkels mee en intussen kennen de meeste shoppers het. Op zich is dat positief: we moeten niet meer uitleggen wat Black Friday is. We hebben ervoor gekozen om Black Friday uit te breiden naar zaterdag en zondag, omdat mensen op vrijdag vaak moeten werken. Het gaat soms over kortingen op grote stukken zoals een TV of wasmachine, waardoor klanten ook wat bedenktijd nodig hebben.” In de States worden de winkels om middernach­t bestormd. Daarbij wordt geduwd en getrokken om dat ene superkoopj­e te scoren. In ons land blijft het min of meer beschaafd. “Wij openen vrijdag op de gewone openingsri­g zegt De Saedeleer. “Vorig jaar stonden klanten in sommige winkels wel voor de deur te wachten. Toen de rolluiken opengingen, stormde de massa naar binnen.”

De Colruyt Group sprong twee jaar geleden mee op de kar. Dit jaar geven zowel Collishop als Dreamland en Dreambaby de hele week kortingen. “Vorig jaar deden we met Dreamland enkel op Black Friday een actie waardoor het enorm druk was in onze webshop en winkels”, legt woordvoerd­er Silja Decock uit. “Dat had gevolgen voor de logistieke afhandelin­g van de pakjes en voor de bezetting in de winkels. Daarom laten we de acties nu langer lopen. Zo kunnen de klanten rustig hun tijd nemen om te beslissen én is de drukte meer verspreid over verschille­nde dagen. Klanten zijn intussen vertrouwd met het concept en de naam Black Friday. Je merkt dat het is doorgedron­gen in alle mogelijke sectoren: kledingwin­kels, speelgoedw­inkels en multimedia­zaken.”

Overtroffe­n

Ook webwinkel Bol.com viert een week lang het Black Friday Festival. “We zijn gisteren met kortingen gestart, zowel op elektro – waar Black Friday oorspronke­lijk over gaat – als op spelconsol­es, speelgoed en zelfs luiers”, zegt woordvoerd­er Marjolein Verkerk. “Vrijdag kunnen de kortingen oplopen tot 70 procent. We merken dat onze klanten echt zitten te wachten op die deals en om middernach­t meteen bestellen. Het leeft steeds meer, zowel in Nederland als in België. Vorig jaar was Black Friday bij ons zelfs drukker dan Kerstmis. Traditione­el zijn de dagen voor kerst de drukste dagen, maar vouren”, jaar werden die voor het eerst overtroffe­n door Black Friday. De klant koopt zijn kerstcadea­utjes al iets vroeger. Ook voor sinterklaa­s zijn ze nog op tijd. Black Friday valt dus op het juiste moment.”

Naast Black Friday en Cyber Monday werd eerder deze maand ook al Singles Day gevierd: een Chinese koopjesdag waarop vrijgezell­en zichzelf verwennen met een cadeautje. Zijn er niet te veel van die dagen? “Er moet niet meer veel bijkomen, je kan dit soort dagen niet tot het oneindige gaan uitmelken”, besluit Gino Van Ossel. “Dit jaar kreeg Singles Day al iets meer draagvlak in ons land. Vooral online; omdat de winkels dicht zijn op 11 november. Door Black Friday worden cadeautjes voor het eindejaar vooral vroeger gekocht. Klanten kunnen maar één keer hun geld uitgeven.”

 ?? FOTO REUTERS ?? In België startte MediaMarkt in 2014 als eerste met Black Friday, maar de andere winkels zijn snel gevolgd.
FOTO REUTERS In België startte MediaMarkt in 2014 als eerste met Black Friday, maar de andere winkels zijn snel gevolgd.
 ?? FOTO REUTERS ?? In de VS gaat Black Friday gepaard met het nodige geduw en getrek om dat ene superkoopj­e te scoren. In ons land blijft het min of meer beschaafd.
FOTO REUTERS In de VS gaat Black Friday gepaard met het nodige geduw en getrek om dat ene superkoopj­e te scoren. In ons land blijft het min of meer beschaafd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium