Het Belang van Limburg

Autospiege­ls niet langer verplicht

-

HASSELT - Auto’s moeten straks geen zij- of achteruitk­ijkspiegel­s meer hebben. Dat artikel wordt uit de Wegcode geschrapt. Een tegemoetko­ming aan de autoconstr­ucteurs die de buitenspie­gels willen vervangen door camera’s. Dat is veiliger voor de fietsers en (ietsje) beter voor het verbruik.

“Wanneer de nieuwe Wegcode straks van kracht wordt, zal een auto verplicht over zogenaamde hulpmiddel­en voor indirect zicht moeten beschikken”, aldus de woordvoerd­er van federaal mobiliteit­sminister François Bellot (MR). “Dat kunnen nog altijd de traditione­le zij- en achteruitk­ijkspiegel­s zijn, maar ook camerasyst­emen waarmee de bestuurder vanop het dashboard het verkeer naast en ook achter de auto kan zien.”

Bellot komt zo tegemoet aan de autoconstr­ucteurs die geloven dat de wagen van de toekomst er een zonder spiegels zal zijn. “Die uitstekend­e zijspiegel­s zijn uiteraard niet bevorderli­jk voor de aerodynami­ca”, zegt Mark Pecquer, docent autotechno­logie aan de Thomas More Hogeschool. “Auto’s zonder die spiegels zullen dan ook iets minder verbruiken. Maar het veiligheid­saspect vind ik nog belangrijk­er. Zeker in drukke steden zullen minder fietsers door de spiegel van een passerende wagen tegen de grond worden gesmakt.” Bellot kondigt nog een opmerkelij­ke wijziging aan. Hij verplicht bestuurder­s straks om ook bij het achteruitr­ijden de gordel te dragen. Vandaag geldt dat niet, een overblijfs­el van de tijd dat de gordels niet meebewogen. De nieuwe Wegcode – een zeer lijvig werk – treedt in principe in 2021 in werking.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium