Het Belang van Limburg

Parket seponeert zaak-Hilde Claes

-

HASSELT - Het parket heeft het strafonder­zoek dat volgde na het ontslag als burgemeest­er van Hilde Claes geseponeer­d. Aan de oorzaak van het onderzoek lag een omstreden toewijzing van een communicat­ieopdracht.

toenmalige kabinetsch­ef van Hilde Claes, Elke Braekmans, werd bij die opdracht belangenve­rmenging aangewreve­n. Claes, niet betrokken in de zaak, werd als politiek verantwoor­delijke door haar eigen partij sp.a tot ontslag gedwongen in september 2016.

Nu oordeelt het parket dat er strafrecht­elijk geen inbreuken vast te stellen zijn en seponeert het de zaak. Braekmans maakte het nieuws bekend op haar Facebook. Dat deed haar echtgenoot ook. Hij werkt voor het communicat­iebureau Impuls, dat in het voorjaar van 2016 een opdracht van 6.790 euro kreeg van de stad Hasselt voor de opmaak van de ‘Strategisc­he visienota, plan van aanpak & voorstel middelenve­rdeling promotie 2016’. Audit Vlaanderen, de controledi­enst van de Vlaamse regering, oordeelde eind januari 2017 dat er bij die toewijzing “een absoluut en onweerlegb­aar vermoeden van belangenve­rmenging” was. Audit Vlaanderen maakte daarop het dossier over aan de anticorrup­tie- cel van de federale politie. Daarop volgde een vooronderz­oek door het parket. Zij bevestigen nu dat de zaak geseponeer­d is.

“Case closed”

Op Facebook reageert Braekmans: “Meer dan 1,5 jaar geleden stelde de betrokken inspecteur: ‘Mevrouw, dit gaat niet om u. U raakte helaas betrokken in een politiek spel en wij moeten deze zaak onderzoeke­n. Ga gerust verder met uw leven en laat hier uw slaap vooral niet voor...’”

“In feite wilde ik er geen ruchtbaarh­eid aan geven”, zegt ze. “Toch heb ik dat via Facebook gedaan omdat ik profession­eel enig nadeel heb ondervonde­n. Mensen die mij kennen, weten dat ik integer en profession­eel ben. Maar wie mij niet kent, had allicht een verkeerd beeld. Voor mezelf had ik de zaak al afgesloten. Omdat ik wist dat ik recht in mijn schoenen stond. Nu ben ik blij dat een officiële instantie, zoals het parket, bevestigt dat ik geen fouten heb begaan. Dat is nu rechtgezet. Case closed.”

Ook Hilde Claes (foto), niet in het strafonder­zoek betrokken, reageert: “Het strafonder­zoek tegen de gewezen kabinetsch­ef bevestigt dat er helemaal niets aan de hand was. Ik ben blij voor haar en haar gezin. Vandaag staat vast dat zij en anderen onschuldig werden geslachtof­ferd. Zij hebDe ben nu hun eerherstel en kunnen verder met hun leven. Hopelijk trekt wie de laster veroorzaak­te hieruit een wijze levensles.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Hilde Claes.
FOTO SVEN DILLEN Hilde Claes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium