Het Belang van Limburg

“Zaterdag leggen we Parijs lam”

Gele hesjes blijven actievoere­n tegen brandstofp­rijzen in Frankrijk

- Koen SNOEKX

PARIJS - De gilet jaunes of gele hesjes die in Frankrijk protestere­n tegen de verhoging van de brandstofp­rijzen, willen zaterdag Parijs blokkeren. Ook gisteren voerden ze actie op honderden plaatsen in heel Frankrijk. “Ik heb vier uur vastgezete­n in de file, zonder eten of drinken. Dit is totaal onverantwo­ord”, zegt Limburger Patrick Milissen vanuit Frankrijk.

In Frankrijk werd gisteren voor de derde opeenvolge­nde dag geproteste­erd tegen de geplande belastingv­erhoging voor brandstof. Zo’n 13.000 in gele hesjes gestoken betogers voerden actie op ruim 350 sites: snelwegen, bezinestat­ions en brandstofd­epots. Dat zorgde opnieuw voor veel verkeershi­nder en frustratie, ondervond ook Patrick Milissen, afkomstig uit Dilsen-Stokkem. “Ik heb met mijn wagen vier uur lang in de file gestaan op de snelweg tussen Nîmes en Montpellie­r”, zegt Milissen, die voor zijn job in de luchtvaart­sector een afspraak had in Montpellie­r. “Door acties van die gele hesjes bij Alès kwam ik urenlang geen meter vooruit. Ik vind dat totaal onverantwo­ord. Ik had bijvoorbee­ld geen eten of drinken bij. Ik overleef dat wel, maar in de buurt stonden auto’s met kleine kinderen en oudere mensen. Die kun je toch niet zo lang gijzelen zonder dat ze iets kunnen eten of drinken?”

Parijs

De gele hesjes zijn niet van plan om hun acties te staken. Meer nog: zaterdag willen ze Parijs blokkeren. “Op 24 november is Parijs een ville morte (een dode stad, nvdr.)”, riep Frank Buhler, een van de initiatief­nemers van de protestbew­eging, gisteren op in een videoboods­chap op Facebook. Zijn oproep was gisteravon­d al meer dan 165.000 maal afgespeeld en bijna 15.000 keer gedeeld.

Op een andere Facebookpa­gina, ‘Acte 2 Toute la France à Paris’, vraagt Eric Drouet uit Melun ten zuiden van de hoofdstad, om zaterdag bijeen te komen op de Place de la Concorde in Parijs. Het evenement telde gisteren al meer dan 21.000 ‘deelnemers’ en meer dan 150.000 ‘geïnteress­eerden’. Terwijl zijn land kreunt onder de acties waren de Franse president Emmanuel Macron en zijn echtgenote Brigitte gisteren in ons land voor een tweedaags staatsbezo­ek.

 ?? Foto HBVL ?? Limburger Patrick Milissen stond gisteren vier uur lang in de file door de acties in Frankrijk. “Dit is totaal onverantwo­ord.”
Foto HBVL Limburger Patrick Milissen stond gisteren vier uur lang in de file door de acties in Frankrijk. “Dit is totaal onverantwo­ord.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium