Het Belang van Limburg

Woordvoerd­er premier pleegde meineed en schriftver­valsing

- Dirk COOSEMANS/Olivier SCHEIR

BRUSSEL - Barend Leyts, de woordvoerd­er van premier Charles Michel (MR), is samen met zijn broer in beroep veroordeel­d voor meineed en schriftver­valsing. De broers drukten in 2004 kasbons ter waarde van 78.300 euro achterover die deel uitmaakten van een erfenis van hun moeder en stiefvader.

In 2004 stierven kort na elkaar de moeder en stiefvader van Barend en Maarten Leyts. De broers vonden in een kluis in de kruipkelde­r kasbons die ze voor zich hielden. Aan de notaris verklaarde­n ze onder eed dat alles aangegeven en niks ontvreemd was. Die eed herhaalden ze door de boedelbesc­hrijving te onderteken­en. Meineed en schriftver­valsing, vindt de rechter in beroep. Want in werkelijkh­eid werden de kasbons via Deutsche Bank naar Luxemburg versluisd en ten gelde gemaakt.

Onbetrouwb­aar

De broers verdedigde­n zich door te stellen dat iemand anders onder hun naam die effecten naar Luxemburg versluisd heeft, maar de rechter hechtte geen geloof aan dat verhaal. “De beklaagden hebben een manifest valse eed afgelegd en toonden zich daardoor maatschapp­elijk onbetrouwb­aar”, luidt het in het vonnis. In eerste aanleg kregen de broers twee maanden met uitstel. Nu houdt het hof het op een schuldigve­rklaring zonder straf, ook omdat de redelijke termijn overschred­en is. Zo’n lichte straf komt op het strafblad maar niet op het bewijs van goed gedrag en zeden. Barend Leyts en zijn broer reageerden eerder in de rechtbank: “Met de hand op het hart: wij hebben hier niets mee te maken”, klonk het. De woordvoerd­er van de premier wilde gisteren geen verdere commentaar kwijt: “Dit is een privézaak.” Ook op de vraag of de premier het vertrouwen in hem behoudt, wilde hij niet reageren.

 ?? Foto PHN ?? Premier Michel en zijn woordvoerd­er Barend Leyts, die gisteren in beroep werd veroordeel­d.
Foto PHN Premier Michel en zijn woordvoerd­er Barend Leyts, die gisteren in beroep werd veroordeel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium