Het Belang van Limburg

Topman Renault-Nissan opgepakt in Japan

Carlos Ghosn verzweeg 40 miljoen aan inkomsten

- Luc STANDAERT

TOKIO - Carlos Ghosn, de topman van het samenwerki­ngsverband Renault-Nissan-Mitsubishi, is gisteren in Tokio gearrestee­rd wegens belastingo­ntduiking en misbruik van bedrijfsge­lden. De 64-jarige Ghosn maakte van de combinatie van de drie autobouwer­s de grootste autogroep ter wereld.

Carlos Ghosn werd gearrestee­rd na een ondervragi­ng door de Japanse politie. Hij wordt ervan verdacht over een periode van vijf jaar in totaal zo’n 5 miljard yen (40 miljoen euro) te weinig aangegeven te hebben aan inkomsten. Daarnaast worden hem ook “vele significan­te misdraging­en” aangewreve­n, zoals het privégebru­ik van bedrijfsgo­ederen.

Op een persconfer­entie in Yokohama zei Hiroto Saikawa, de CEO van Nissan, dat er bij het bedrijf al maanden een intern onderzoek liep naar Ghosn na een melding door een klokkenlui­der. Volgens de Nissan-CEO, die enkele jaren geleden door Ghosn zelf als zijn opvolger naar voor geschoven was, is een en ander het gevolg van een te grote concentrat­ie van macht en bevoegdhed­en bij één persoon. Er is voor donderdag een extra raad van bestuur van Nissan bijeengero­epen om Carlos Ghosn te ontslaan als voorzitter van het bedrijf.

Ghosn is naast voorzitter van Nis- san ook voorzitter van autoconstr­ucteur Mitsubishi, voorzitter én CEO van Renault in Frankrijk, en voorzitter-CEO van de koepelalli­antie Renault-Nissan-Mitsubishi.

Het is nog niet duidelijk wat er met de andere functies van Ghosn zal gebeuren, maar de beurzen reageerden meteen. In Parijs maakte het Renault-aandeel een duik van 15 procent, in Japan verloor Nissan ruim 11 procent. Carlos Ghosn werd geboren in Brazilië, is van Libanese komaf en heeft de Franse nationalit­eit. Tussen 1996 en 1999 slaagde hij erin het toen kwakkelend­e Renault weer op de sporen te krijgen. Dan stuurde Renault hem naar Japan, waar de Franse constructe­ur een controle-aandeel in Nissan, de tweede autoproduc­ent van het land, had genomen. Nissan zweefde op de rand van het failliet, maar Ghosn keerde het tij met een aantal draconisch­e maatregele­n (vijf fabrieken gesloten, 21.000 banen geschrapt, maar ook 22 nieuwe modellen in drie jaar tijd). Enkele jaren geleden deed hij dat nog eens over bij Mitsubishi.

In 2017 produceerd­e de alliantie 10,66 miljoen auto’s, net meer dan de 10,53 miljoen van Volkswagen, en bijgevolg is de autogroep de grootste ter wereld.

Dictatoria­al

Hoe het nu verder moet, is onduidelij­k omdat het samenwerki­ngsverband tussen de drie automerken erg los is. Het zijn nog steeds aparte bedrijven, met kruisparti­cipaties. Ghosn werkte aan een fusie, maar die is er nog niet. Carlos Ghosn had een nogal dictatoria­le management­stijl waarbij hij vrijwel alle beslissing­en op zijn eentje nam. Hij liet zich daar ook vorstelijk voor betalen. Zijn totale loonpakket het afgelopen jaar bedroeg zo’n 17 miljoen euro. Daar was zowel in Japan als in Frankrijk veel kritiek op.

Toch eindigde Carlos Ghosn enkele jaren geleden in een enquête over wie de Japanners het liefst als leider van hun land zouden zien op de zevende plaats, vóór Barack Obama.

 ?? FOTO AFP ?? Carlos Ghosn staat bekend om zijn dictatoria­le management­stijl.
FOTO AFP Carlos Ghosn staat bekend om zijn dictatoria­le management­stijl.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium