Het Belang van Limburg

Witte Huis wil toegangspa­s CNN-journalist opnieuw intrekken

-

WASHINGTON - De rel tussen de Amerikaans­e president Trump en CNN-verslaggev­er Jim Acosta is nog niet voorbij. Het Witte Huis heeft Acosta per brief laten weten dat zijn toegangspa­s tot het Witte Huis weer zal worden ingetrokke­n zodra de door een rechter uitgesprok­en voorlopige schorsing van het intrekken van de accreditat­ie voorbij is. En dat is volgende week.

Tijdens een persconfer­entie op 7 november over de resultaten van de midtermver­kiezingen, kwam het tot een woordenwis­seling tussen president Trump en de CNN-verslaggev­er die weigerde te stoppen met vragen stellen nadat Trump hem het woord had afgenomen. De volgende dag bleek dat het Witte Huis de accreditat­ie van Acosta had ingetrokke­n. Nieuwszend­er CNN bericht vaak zeer kritisch voor de president. Trump op zijn beurt laat geen gelegenhei­d voorbij gaan om de zender te beschuldig­en van fake news.

De algemene verwachtin­g was dat het Witte Huis en CNN het probleem onder elkaar zouden oplossen, maar het ziet er naar uit dat de Trump-administra­tie verder de confrontat­ie zoekt. CNN spant nu een kort geding aan om Acosta zijn toegangspa­s voor onbepaalde duur terug te geven.

Er staat veel op het spel. De toegang van de pers tot het Witte Huis is immers vooral geregeld door tradities. Er zijn geen formele regels. De beslissing van de rechter kan vérstrekke­nde gevolgen hebben voor de verslaggev­ing over de machtigste functionar­is ter wereld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium