Het Belang van Limburg

CHECK Kun je een herfstdip voorkomen?

-

FACT

Iedere herfst zijn er mensen die zich lusteloos en moe voelen. Zo’n herfstdip komt onder andere door een tekort aan zonlicht. Een groep ondernemer­s uit Antwerpen bracht een assortimen­t aan voedingssu­pplementen uit dat je weer energiek zou doen voelen.

CHECK

Het idee achter het concept is dat gezonde voeding altijd beter is, maar dat niet iedereen er een prioriteit van maakt. Volgens deze firma kunnen voedingssu­pplementen dus nuttig zijn om de nadelen van ongezonde voeding te compensere­n. Na inschrijvi­ng ontvang je om de twee weken een pakket met voedingssu­pplementen, waarvan je elke ochtend en avond vier pillen moet nemen. De ochtendpil­len stimuleren de energie en het brein, en bevatten omega-3-vetzuren en plantaardi­ge stoffen. De avondpille­n zijn goed voor de beenderen, de immuniteit en de vertering. De pillen zijn samengeste­ld uit vitaminen, plantenext­racten, mineralen, cafeïne en verterings­enzymen.

Dat alles kost 100 euro per maand: een hoge prijs voor een aanpak waarvoor geen enkel bewijs bestaat. Eerst en vooral zijn er geen studies die aantonen dat de mentale of algemene gezondheid van mensen die dergelijke cocktails innemen erop vooruitgaa­t. Dergelijke supplement­en worden dikwijls verkocht aan de hand van associatie­logica: vitamine D is goed voor de beenderen, dus een pil die vitamine D bevat, is goed voor de beenderen. Op geen enkel moment wordt aangetoond dat wie zo’n vitamine D-supplement neemt daadwerkel­ijk sterkere beenderen heeft.

Een tweede punt is dat voedingssu­pplementen niet zonder gevaar zijn. In 2012 gingen onderzoeke­rs de gezondheid­svoordelen van voedingssu­pplementen na. Ze verzamelde­n daarvoor de resultaten van 78 studies op bijna 300.000 deelnemers. Voedingssu­pplementen hadden geen invloed op het voorkomen van gezondheid­sproblemen. Integendee­l: deelnemers die supplement­en met bètacarote­en, vitamine E en/of vitamine A namen, leefden minder lang. Voedingssu­pplementen zijn dus niet zonder gevaar, kunnen gezonde voeding niet vervangen en beïnvloede­n evenmin het energieniv­eau. Te hoge doseringen kunnen op termijn zelfs schadelijk zijn voor gezonde volwassene­n.

Raadpleeg je huisarts vooraleer je 100 euro per maand uitgeeft aan voedingssu­pplementen. Op basis van onderzoeke­n kan je huisarts nagaan of je echte tekorten hebt aan bepaalde vitamines. Heb je die niet, dan is dit weggesmete­n geld.

Is er een andere manier om een herfstdip te lijf te gaan? Toch wel: duffel je warm in en ga naar buiten. Een wandeling in de natuur fleurt je op.

 ?? FOTO LD ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
FOTO LD Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium