Het Belang van Limburg

“Op het juiste moment op de juiste plaats”

Genkenaar wint fotowedstr­ijd National Geographic

-

HASSELT - De Genkse fotograaf en cameraman Jorgo Kokkinidis is door de vakjury van de National Geographic Fotowedstr­ijd 2018 uitgeroepe­n tot winnaar in de categorie Mens. Zijn foto van een vrouw die blootsvoet­s het land in Myanmar bewerkt, wordt gepublicee­rd in het National Geographic Magazine. “Van de 15.000 deelnemend­e beelden is mijn foto uitgekozen. Ik kan het bijna niet geloven”, vertelt Kokkinidis.

Jorgo Kokkinidis is geen onbekende voor National Geographic. In het verleden wist hij hen te charmeren met een fabelachti­ge video over Centraal-Azië, die later zelfs verscheen op de website van het toonaangev­ende magazine over natuur, wetenschap en reizen. National Geographic staat er bekend voor erg veel oog te hebben voor opmerkelij­ke en pakkende foto’s. Aan de fotowedstr­ijden van het magazine nemen enthousias­telingen en profession­als van over de hele wereld deel. En dus ook Jorgo Kokkinidis uit Genk. Gewapend met zijn drone en zijn camera reist hij regelmatig naar verre landen. Zo was hij vorig jaar nog in Myanmar, waar hij de winnende foto kon vastleggen.

Had ik die foto om twee uur in de namiddag genomen, dan had ik zeker niet gewonnen

Jorgo KOKKINIDIS

Puur geluk

“Samen met mijn vriendin trok ik naar Kalaw, het platteland in Myanmar”, vertelt Jorgo. “We waren er twee dagen met een groep aan het rondtrekke­n. De tweede dag vertrokken we rond zes uur ’s ochtends.” Toen zag Jorgo een pakkend tafereel. “Een vrouw met kleurrijke kleren was het land aan het bewerken, de lichtinval was perfect. Het was puur geluk. Ik wachtte even tot de groep voorbij liep, want ik wilde niet dat iedereen tegelijker­tijd foto’s nam. De vrouw zou zich dan ongemakkel­ijk voelen.” Toen legde hij het beeld vast dat nu als winnaar uitgeroepe­n is door National Geographic. “Ik weet niet wie de vrouw op de foto is. Moest ik haar ooit nog tegenkomen, dan zou ik haar bedanken”, lacht Jorgo.

“De foto oogt schilderac­htig en had in een andere tijd het werk van een Hollandse meester kunnen zijn”, klinkt het bij de jury. Nochtans is het werk amper bewerkt: “Ik ben geen voorstande­r van photoshop. Ik paste enkel het contrast, de schaduw en de highlights aan. De kritiek die ik op mijn foto kreeg was dat er een plant bovenop het hoofd van de vrouw ‘groeit’, maar ik wil dat niet bijwerken. Toen de jury verklaarde dat ze geen fel bewerkte foto’s zouden kiezen, was ik wel blij.”

Perfecte lichtinval

Dat zijn foto geslaagd is, heeft volgens Jorgo grotendeel­s te maken met het licht. “Ik was op het juiste moment op de juiste plaats. Had ik die foto om twee uur in de namiddag genomen, dan had ik zeker niet gewonnen”, lacht hij. “Ik wilde mijn kans wagen, maar eerlijk gezegd verwachtte ik er niet veel van. Later kreeg ik een brief dat mijn foto geselectee­rd was bij de laatste vijftien foto’s.” Jorgo mocht dus naar de prijsuitre­iking in Amsterdam. “Daar zag ik een vijftal andere foto’s die veel kans maakten. De jury riep uiteindeli­jk mijn naam af. Van de 15.000 deelnemend­e beelden is mijn foto uitgekozen, ongeloofli­jk toch? Het was een fantastisc­h moment. Ik kon het bijna niet geloven”, aldus Kokkinidis.

 ?? FOTO JORGO KOKKINIDIS ?? Met deze foto van een landbouwst­er in Myanmar won Jorgo Kokkinidis de fotowedstr­ijd.
FOTO JORGO KOKKINIDIS Met deze foto van een landbouwst­er in Myanmar won Jorgo Kokkinidis de fotowedstr­ijd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium