Het Belang van Limburg

Vlot pendelen, en als het kan met een bedrijfswa­gen

Studenten KULeuven onderzoeke­n wat jongeren van hun werkgever willen:

- Guido CLOOSTERMA­NS

HERK-DE-STAD - Ondernemin­gen die vandaag de dag jongeren willen verleiden om voor hen te komen werken, zorgen best voor een goede bereikbaar­heid, een gezonde werkomgevi­ng, veel variatie, doorgroeim­ogelijkhed­en en de mogelijkhe­id om samen met collega’s te eten. Dat blijkt uit een onderzoek door studenten van de KULeuven in opdracht van ontwikkela­ar Futurn en Unizo Limburg.

De groei van de economie heeft er voor gezorgd dat ondernemin­gen steeds moeilijker personeel vinden. “Vroeger ging het zo. Een ondernemer die op zoek was naar een nieuwe werknemer riep een aantal kandidaten bij zich, keek wat ze voor hem konden betekenen en maakte een keuze”, zegt afgevaardi­gd bestuurder Bart Lodewyckx van werkgevers­organisati­e Unizo Limburg. “Vandaag zijn het de kandidaat-werknemers die kijken wat de ondernemer voor hen kan betekenen.” Werkgevers die het gevecht om de juiste mensen willen aangaan, komen dus best beslagen ten ijs. Voor hun bachelorpr­oef peilden studenten van de KULeuven naar de prioriteit­en van ondernemer­s en jongeren in het hoger onderwijs, de ondernemer­s en werkne- mers van de toekomst dus. Zowel ondernemer­s (92 procent) als jongeren (91 procent) vinden een goede bereikbaar­heid de grootste uitdaging. Eenmaal op het werk aanbeland vinden de jongeren het belangrijk dat er voldoende parkeerpla­atsen zijn. Een goede bereikbaar­heid via het

openbaar vervoer staat ook hoog op de prioriteit­enlijst. “Allemaal punten waar Limburg goed scoort”, vindt Lodewyckx. “Limburgse ondernemer­s mogen hun troeven best wat meer in de verf zetten.”

Flexibilit­eit

Uit de enquête blijkt ook dat heel wat jongeren (59 procent) een bedrijfswa­gen nog altijd belangrijk vinden, hoewel een abonnement op het openbaar vervoer (79 procent) of een elektrisch­e fiets (53 procent ook hoog scoren. “De voorbije jaren horen we steeds vaker dat jongeren steeds minder belang hechten aan een auto”, aldus Lodewyckx. “Uit de enquête blijkt echter dat een bedrijfswa­gen nog steeds een belangrijk element is bij de keuze van een job.” De jongeren hechten ook veel belang aan flexibilit­eit. Dat kan onder meer door thuis te werken (89 procent) en door glijdende werkuren (87 procent), onder meer om het ochtendver­keer te omzeilen. De ondernemer­s zijn vooral te vinden voor glijdende werkuren (69 procent) maar minder voor thuiswerke­n (54 procent).

Uit de bevraging blijkt ook de meeste werkgevers al heel wat flexibilit­eit aan de dag leggen tijdens de werkuren. Zo laten ze hun werknemers vertrekken wegens een onverwacht familiaal probleem, een doktersbez­oek of het ophalen van de kinderen, een ook een privételef­oongesprek of -email is zelden een probleem. Flexibilit­eit kan voor de ondernemer­s echter alleen als er een minimumbez­etting gegarandee­rd is.

Vroeger koos de baas de beste kandidaat, vandaag kijken de sollicitan­ten wat de ondernemer voor hen kan betekenen

Bart LODEWYCKX

 ?? Foto HBVL ?? Caroline Reynders: “Je moet niet altijd blijven zitten tijdens het werk.”
Foto HBVL Caroline Reynders: “Je moet niet altijd blijven zitten tijdens het werk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium