Het Belang van Limburg

Deel eens een bouwmachin­e

- Bullswap

GENK - De deeleconom­ie doet nu ook zijn intrede in de bouwsector. Een goed voorbeeld daarvan is het online deelplatfo­rm Bullswap van Michiel Vandeweyer (26), Laurens Opitek (25) en Jannes Velkeneers (25). “In plaats van grote machines dagenlang stil te laten staan, kan je ze via ons platform laten gebruiken door andere aannemers”, legt Michiel Vandeweyer uit.

Het gesloten platform – voorbehoud­en voor bouwbedrij­ven en openbare instelling­en – biedt voordelen voor alle partijen. Aannemers die voor een paar dagen, een week of een maand een machine zoeken, kunnen via Bullswap hun gading vinden. En dat met of zonder personeel, met of zonder transport en bovendien goedkoper dan via de klassieke verhuurbed­rijven. De verhuurder genereert extra inkomsten uit machines die anders stilstaan en weet zich bovendien verzekerd tegen mogelijke schade. “We waren eerst van plan om een dergelijk platform uit de grond te stampen voor productiem­achines”, zegt Laurens Opitek. “Een schrijnwer­ker met bijvoorbee­ld een speciale machine zou die ter beschikkin­g kunnen stellen van zijn collega’s. Maar uiteindeli­jk zijn we uitgekomen bij het delen van grote bouwmachin­es.”

Prijzen

“De prijzen worden bepaald via het principe van vraag en aanbod”, legt Vandeweyer uit. “Wij beheren, beveiligen en organisere­n het platform en zorgen voor automatisc­he facturen. Zowel huurders als verhuurder­s van grote machines kunnen er terecht.” In de verhuurpri­js is ook een verzekerin­g begrepen. “Aannemers zijn wel verzekerd voor het gebruik van hun eigen machines, maar niet voor het gebruik van andermans materiaal. Daarom hebben we verzekeraa­r Allianz aan de mouw getrokken om een nieuwe polis voor ons te ontwikkele­n.” Bullswap verdient aan het platform via een commissie op de aangereken­de verhuurpri­jzen. Het online plaatsen van een toestel is gratis. Bullswap is nu een maand online en heeft ondertusse­n vestiginge­n in Genk en Antwerpen. Ambitie is er alvast voldoende bij de drie jonge wolven. “België beschouwen we als een pilootproj­ect, waar we het platform kunnen testen om het helemaal op punt te krijgen. Daarna willen we het uitrollen in de rest van Europa.”

 ??  ?? Michiel Vandeweyer, Jannes Velkeneers en Laurens Opitek.
Michiel Vandeweyer, Jannes Velkeneers en Laurens Opitek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium