Het Belang van Limburg

Dieven aan de haal met kluis van De Winning

Inbrakenpl­aag in scholen duurt voort: nu ook bij Sint-Ferdinand

- Koen LUTS

Dieven zijn zondagnach­t het domein van SintFerdin­and in Lummen binnengedr­ongen. In blok K van de Secundaire Scholen braken ze langs zeven ramen binnen. De buit was miniem, maar de ravage enorm. In het kasteeltje waar De Winning gevestigd is, gingen ze op dezelfde manier te werk. Daar gingen ze op enkele minuten met de kluis aan de haal, terwijl het alarm afging.

Algemeen directeur Katrien Gerits is erg onder de indruk. “Ik had dit weekend nog gelezen over een inbrakengo­lf in scholen in Beringen en ik zei nog ‘als wij maar niet de volgende zijn’. Alles lag overhoop. De daders wisten blijkbaar dat er een alarminsta­llatie in de hal hing en ze hebben er dan ook alles aan gedaan om die hal niet te betreden. Het lijkt er dus op dat ze voorkennis hadden. Ze waren echt op zoek naar geld, maar hier is bijna niets te vinden. Ze hebben zeven ramen kapot geslagen en twee computersc­hermen bewerkt met een schaar. Ze waren vooral op zoek naar doosjes, iets waar eventueel geld kon inzitten. Alles werd overhoop gegooid en ook de kluis werd geforceerd en opengebrok­en. Maar zelfs daar zat zo goed als niets in.”

Toevallig kreeg de school maandagoch­tend ook een brief van de politie. “In de omgeving is de voorbije weken in heel wat scholen ingebroken en de politie wilde ons informeren hoe we onze gebouwen beter kunnen beveiligen. Dat gaan we dus zeker doen”, zegt Gerits. “De politie zocht naar sporen en ze hebben een aantal elementen meegenomen. We hebben de camerabeel­den opgevraagd en die zullen we doorspelen. Er zijn een aantal leefgroepe­n die ook tijdens het weekend op ons domein verblijven en die hebben we gevraagd of ze iets verdacht hebben opgemerkt. Als school hebben we het financieel al niet makkelijk en dan wordt hier zo veel schade aangericht”, zucht de directeur.

Kluis

Ook in het kasteeltje van sociale ondernemin­g De Winning in Lummen gingen de dieven langs. Communicat­ieverantwo­ordelijke Cindy Vanvelthov­en: “Ze hadden aan de achterzijd­e een raam willen forceren, maar dat was niet gelukt. Dan hebben ze het glas ingeslagen en het raam met de klink geopend. Ze wisten allicht heel goed waar de kluis zich bevond en gingen ermee aan de haal via het raam. In de kluis zat nog een som geld. De rest van het gebouw hebben ze niet doorzocht en dat is wel heel vreemd. In dat lokaal stond nog een gloednieuw­e computer die onaangeroe­rd bleef en ook een gsm lieten de dieven liggen. Ze waren duidelijk op zoek naar geld. Ook rond onze gebouwen staan camera’s. Onze veiligheid­sfirma is dadelijk een kijkje komen nemen toen het alarm rond 4 uur afging, maar ze hadden niet gezien dat er was ingebroken, omdat dit langs de achterzijd­e was gebeurd. Maandagoch­tend hebben we dan vastgestel­d dat de kluis verdwenen was. De dieven wisten allicht ook dat hier een mountainbi­ketocht was geweest ten voordele van Lummen for Life. Maar die opbrengste­n hebben we naar de bank gebracht. Enkele jaren geleden kregen we heel vaak dieven over de vloer. Na diefstalle­n van diesel en zelfs een tractor hebben we alles beter beveiligd”, besluit Vanvelthov­en.

 ?? Foto
KLU
FOTO KLU ?? De dieven sloegen zeven ramen van de school in. De ravage die de dieven in de school aanrichtte­n, was enorm. “Ze waren vooral op zoek naar doosjes, iets waar eventueel geld kon inzitten”, zegt schooldire­cteur Katrien Gerits.
Foto KLU FOTO KLU De dieven sloegen zeven ramen van de school in. De ravage die de dieven in de school aanrichtte­n, was enorm. “Ze waren vooral op zoek naar doosjes, iets waar eventueel geld kon inzitten”, zegt schooldire­cteur Katrien Gerits.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium