Het Belang van Limburg

“Weg dringend aanpakken”

Buren klagen onveilige situatie aan na dodelijk ongeval

- Zahra BOUFKER

De voetganger die zondagavon­d om het leven kwam bij een ongeval op de Blanklaars­traat in Meldert, is de 39-jarige Gino Dupont uit Tessenderl­o. Volgens buurtbewon­ers is de weg levensgeva­arlijk. “De baan is versleten en er moet heel dringend iets gebeuren want anders gaan er nog meer slachtoffe­rs vallen.”

Omstreeks 20.15 uur werd Gino Dupont door een personenwa­gen aangereden op de Blanklaars­traat (N725) in Meldert. De voetganger kreeg snel de eerste zorgen toegediend door een verpleegst­er die toevallig in de buurt was. Maar Dupont, die in Tessenderl­o woonde, bezweek ter plaatse aan de opgelopen verwonding­en. Christiane Vanacken en Willy Dupont, de ouders van Gino Dupont die in Sint-Truiden wonen, zijn erg aangedaan. Christiane voedt als alleenstaa­nde pleegoma al elf jaar het zoontje van Gino op. Met haar zoon had ze al die tijd nauwelijks contact. “De grond zakte weg onder mijn voeten toen ik het hoorde”, vertelt ze. “Ik kon het niet geloven en toch heb ik dikwijls gedacht dat hij zo zou eindigen. Het was elf jaar gelden dat ik hem nog gezien had. Het doet vooral pijn om als mama je enige kind op deze manier te moeten afgeven. Ik trek mij op aan het feit dat hij niet heeft geleden, maar ik zit met enorm veel vragen. Vragen waar ik waarschijn­lijk nooit een antwoord op zal krijgen. Ik hoop dat hij nu rust heeft. Wij zullen hem missen.”

Geen verlichtin­g

De buurt waar het ongeval gebeurde, klaagt intussen over de onveilige situatie. “Gewoonlijk ga ik met de fiets naar het werk, maar in de winter durf ik dat niet”, zegt Berna Leus. “Daar is onze straat veel te gevaarlijk voor. Want vanaf het kruispunt richting Tessenderl­o tot aan de grens met Vlaams-Brabant is er geen fietspad. De straat is smal en aan beide kanten zijn er grachten, ook de verlichtin­g doet het niet. De baan is versleten en er moet heel dringend iets gebeuren want anders gaan er nog meer slachtoffe­rs vallen.”

Georgette Gijbels, die samen met haar familie taverne-frituur Violet uitbaat in dezelfde straat, is nog steeds onder de indruk van het ongeval. “Er kwam een klant binnen in de frituur en die riep dat er een ongeval was gebeurd. Mijn zoon is dan onmiddelli­jk hulp gaan bieden. Op dat moment was een verpleegst­er hem aan het reanimeren. Mijn zoon heeft daarna geholpen om het slachtoffe­r uit de gracht te halen, maar helaas kwam alle hulp te laat.”

De politie van de zone Limburg Regio Hoofdstad deed de vaststelli­ngen. Het parket van Limburg besliste een verkeersde­skundige ter plaatse te sturen om de omstandigh­eden van de aanrijding te onderzoeke­n.

Onteigenin­gen

De Blanklaars­traat is een gewestweg op Lummens grondgebie­d en dus is het Agentschap Wegen en Verkeer verantwoor­delijk. “De gemeente Lummen is volop bezig met de studie voor de aanleg van de fietspaden en de grondverwe­rvingen van stukjes voortuin in die straat”, zegt Gijs Moors van AWV. “Wij zorgen voor de financiële middelen. Wat de verlichtin­g betreft in die straat: daar hebben we geen klachten over gekregen. We laten onderzoeke­n of er maatregele­n moeten worden genomen. Het kruispunt verderop staat op de lijst van gevaarlijk­e punten. Hier coördinere­n wij de onteigenin­gen zelf, we gaan daar een rotonde aanleggen. Onze collega’s kijken na of er op de plaats van het ongeval extra signalisat­ie moet komen. Het is aan de politie om te controlere­n op snelheid.”

 ?? FOTO ZB/HBVL ?? Berna Leus vindt de Blanklaars­traat erg onveilig. “De straat is smal, er zijn grachten aan beide kanten en de verlichtin­g doet het niet.” Inzet: slachtoffe­r Gino Dupont
FOTO ZB/HBVL Berna Leus vindt de Blanklaars­traat erg onveilig. “De straat is smal, er zijn grachten aan beide kanten en de verlichtin­g doet het niet.” Inzet: slachtoffe­r Gino Dupont

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium