Het Belang van Limburg

Het Mogipolie van Bayat

Hoe Mogi Bayat zijn ‘Mogipolie’ bleef uitbreiden

- Bart LAGAE

Mogi Bayat was overal. Door zaken te doen met tien Belgische clubs streek ‘Mogipolie’ in de eerste drie maanden van dit jaar bijna 2 miljoen euro aan commissiel­onen op. Niet onaardig, maar het echte grote geld schepte de supermakel­aar in het buitenland. Aan de transfer van Anthony Limbombe alleen al zou hij 1,5 tot 1,8 miljoen euro zwarte commissie van Nantes hebben overgehoud­en. Bijna twintig procent van de transferso­m die Club ontving.

Als er ooit een film wordt gemaakt van de zaak-Propere Handen, dan speelt de beginscène zich af in Lasne, een vredig dorpje in Waals-Brabant. Op de vroege ochtend van 10 oktober 2018 stoppen speciale interventi­e-eenheden van de federale politie aan de oprijlaan van de villa van Mogi Bayat. In ware commandost­ijl dringen ze het huis binnen, waar op dat moment ook zijn vrouw, vier kinderen en twee inwonende nanny’s overnachte­n. Tot de tanden gewapende agenten overmeeste­ren de ‘supermakel­aar’ en slaan hem in de boeien. Een medisch team is ter plaatse en vraagt of Bayat medische verzorging nodig heeft. Die weigert hij, maar zijn familieled­en zijn een maand later nog steeds onder de indruk van het machtsvert­oon.

De Iraans-Franse Belg had de pech dat zijn villa verborgen ligt voor de straatkant. Eenvoudig aanbellen met de vraag of hij kon opendoen, was dus geen optie voor de politie. Het risico bestond dat hij bewijsmate­riaal liet verdwijnen of mensen kon waarschuwe­n.

Maar dat de politie naar de grote middelen greep, kwam ook door de reputatie van Bayat. Talloze getuigenis­sen zijn er van dreigende taal aan het adres van clubleider­s, spelers of makelaars die niet met hem wilden samenwerke­n. Bayat loopt ook zelf graag te koop met zijn invloed. “Niemand gaat met onze voeten spelen”, zei hij aan iemand van zijn entourage. “Anders druk ik op een knop en is het staking bij Anderlecht.” Grootspraa­k of niet: Bayat waant zich de koning van de Belgische voetbaljun­gle.

Getrouwhei­dskorting

Op 10 oktober pakt de politie ook makelaar Dejan Veljkovic op en ook een aantal bestuurder­s van KV Mechelen en WaaslandBe­veren. Zij worden verdacht matchfixin­g. Aanvankeli­jk gaat die beschuldig­ing ook over Bayat rond, maar al gauw blijkt dat het gerecht geen elementen heeft die daarop wijzen. Als Bayat wordt ingerekend, is het omdat het federaal parket vermoedt dat hij zich schuldig maakt aan fiscale fraude en het witwassen van geld. Ook zijn rechterhan­d Laurent Denis wordt om die reden in de gevangenis opgesloten.

In het voorjaar van 2018 – op het ogenblik dat de zaak Propere Handen loopt – proberen de speurders het Mogipolie in kaart te brengen. Ze stellen vast dat tussen 15 januari en 24 april 2018 twaalf verschille­nde voetbalclu­bs betalingen op de rekening van zijn vennootsch­ap Creative and Management Group hebben uitgevoerd. Soms worden die commissies in één keer overgeschr­even, soms worden ze gespreid in de tijd. Alles samen gaat het om een omzet van bijna 2 miljoen euro in nauwelijks drie maanden tijd. De lijst van die transactie­s laat zich lezen als een mogelijke competitie­stand in de Jupiler Pro League (zie hiernaast). Dat Anderlecht op nummer één staat, hoeft niet te verwondere­n. In het voorjaar van 2018 haalt Mogi Bayat alles uit de kast om zijn vriend, manager Herman Van Holsbeeck, te helpen. Overigens was Van Holsbeeck niet de enige die Bayat zijn ding liet doen. Ook Jo Van Biesbroeck, vandaag CEO onder Marc Coucke, was op de hoogte. Als vertrouwen­spersoon van AB Inbev-aandeelhou­der Alexandre Van Damme moest hij zijn zegen geven over elke financiële transactie.

Club Brugge staat minder bekend als een Mogi-club, maar heeft met Benoît Poulain, Krépin Diatta en Kaveh Rezaei drie spelers van Bayat onder contract. In januari 2018 deed Bayat ook de transfer van Anthony Limbombe naar Nantes.

De derde plaats van AA Gent is een verrassing. Manager Michel Louwagie heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij graag en vaak met Mogi Bayat samenwerkt. “Omdat hij niet werkt voor de speler, maar voor de club”, voegde hij er steevast aan toe. Louwagie ging er ook prat op dat AA Gent Mogi Bayat een lager percentage commissie betaalde dan vele andere clubs. Noem het een getrouwhei­dskorting.

Iets waarop Zulte Waregem misschien ook aanspraak zou kunnen maken. Essevee betaalde Mogi Bayat voor drie spelers een commissiel­oon van in totaal 134.700 euro uit: Alessandro Cordaro, Damien Marcq en Hamdi Harbaoui.

9,2 miljoen euro winst

De drukke activiteit op de rekening van Creative and Managevan ment Group helpt verklaren waarom het Mogi Bayat de voorbije jaren financieel voor de wind ging. Volgens de jaarrekeni­ngen die hij neerlegde bij de Nationale Bank boekte zijn vennootsch­ap de voorbije zes jaar een nettowinst van in totaal 9,2 miljoen euro. Vorig jaar keerde hij zichzelf van dat bedrag 7,8 miljoen euro uit. Plande hij een grote nieuwe investerin­g? Of waren er andere redenen? Begin 2018 vertelt Mogi Bayat zijn boekhouder dat hij een verminderi­ng van de inkomsten verwacht. Beseft Bayat dat zijn bevoorrech­te relatie met Anderlecht voorbij is? Herman Van Holsbeeck moet weg en het is maar de vraag of Marc Coucke met hem gaat samenwerke­n.

Dat gebeurt uiteindeli­jk wél, met de verkoop van Lukasz Teodorczyk en Kara. Maar het is duidelijk dat de gouden tijden met Anderlecht voorbij zijn. Bayat gaat op zoek naar nieuwe kansen en kijkt daarbij over de landsgrenz­en. Wat opvalt, is dat Creative and Management Group nauwelijks betalingen ontvangt van buitenland­se clubs. Tussen januari en april is het Noord-Franse Lens de enige buitenland­se club die een commissie betaalt: een schamele 8.000 euro voor de huur van Antwerp-verdediger Frédéric Duplus.

Dat betekent niet dat Mogi geen entrees in het buitenland heeft. Nantes, Udinese en Watford zijn clubs waaraan hij vaak spelers kwijtraakt. Maar zoals blijkt uit de transfer van Sofiane Hanni naar Spartak Moskou (lees deel 1 van de Bayat Tapes), laat Mogi Bayat zich ook graag en vaak in het zwart betalen. Dat het vaak om substantië­le sommen gaat, blijkt uit de transfer van Anthony Limbombe naar Nantes. Lang zag het ernaar uit dat Club Brugge zijn flankspele­r aan de Premier League-club Huddersfie­ld zou verkopen. De deal was rond voor bijna 13 miljoen euro. Maar op het laatste moment trok de familie-Limbombe de stekker eruit. De speler liet weten dat hij nu met Mogi Bayat samenwerkt­e en vroeg Club het nodige te doen. Blauw-zwart kon niet anders dan het commando aan Bayat overlamind­er ten. Die startte de onderhande­lingen op met Nantes en vroeg Club Brugge hoeveel het voor Limbombe wilde hebben. De prijs werd vastgelegd voor 8 miljoen en netjes betaald. Voor de rest regelde Bayat alles zelf.

Omdat hij bij de transfer van Limbombe ex-speler Fabien Camus als makelaar wilde lanceren, kregen de speurders een goed beeld van hoe Bayat in dit soort transfers te werk gaat. Uit het telefoonve­rkeer tussen Bayat en Camus blijkt dat die laatste niet altijd even snugger was. Bayat moest de zaken vaak drie, vier keer herhalen. “Waarom moet ik dat geld van mijn rekening halen?”, vroeg Camus op een dag. “Omdat het verdomme jouw geld niet is!”, snauwde Bayat de Fransman toe.

Fabien Camus moest er onder andere voor zorgen dat een zwarte commissie van 300.000 euro, betaald door Nantes aan de vader van Limbombe, weer bij Bayat terechtkwa­m. Vader Limbombe werd ondervraag­d over de constructi­e, maar na verhoor weer vrijgelate­n. Net als Camus werd hij

De speurders kregen een goed beeld van het systeem-Bayat omdat Fabien Camus niet de snuggerste was. Bayat moest hem alles drie, vier keer uitleggen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium