Het Belang van Limburg

Gezocht: goalgetter

Meer dan 11.000 (Limburgse) Italianen verwelkome­n Squadra Azzurra in Luminus Arena

- Marnik GEUKENS

3 4 3 2 1 0

DIVISIE B - GROEP 1

Tsjechië - Slovakije 32' Schick 1-0

1 Oekraïne

2 Tsjechië

3 Slovakije

DIVISIE B - GROEP 2

20.45 Zweden - Rusland 1 Rusland

2 Zweden

3 Turkije

DIVISIE B - GROEP 4

Denemarken - Ierland 1 Denemarken

2 Wales

3 Ierland 2 1 1 2 2 0

DIVISIE C - GROEP 1

20.45 Schotland - Israël 1 Schotland

2 Israël

3 Albanië 4 4 4 3 3 4 4 4 4 3 3 4 3 2 1 2 2 1 0 1 2 1 2 3 0 1 3 0 2 2 1 1 3 1 2 1 0 0 0 1 1 0 2 0 2 0 0 0 4-2 2-2 3-5 5-5 4-4 5-5 4-1 3-3 4-7 7 5 1

1-0

9 6 3 7 4 3

0-0 4-1 8 6-5 6 1-5 2 7-2 4-2 1-8 6 6 3

De Genkse Lumnius Arena zal vanavond minstens voor de helft gevuld zijn, wanneer Italië en de Verenigde Staten er een oefeninter­land betwisten. 11.000 tickets waren gisteren de deur uit, ook de Genkse T3 Domenico Olivieri (50) is van de partij. “Alleen al het Italiaans volkslied horen, wordt een speciaal moment”, koestert hij met een glimlach zijn roots. “Hopelijk kan de Squadra in Genk weer scoren.”

Allesbehal­ve een nulletje-nul. Want daar heeft elke Italiaanse voetbalfan intussen de buik van vol. Eén jaar nadat Zweden de Italiaanse natie in een diepe rouw dompelde met de 0-0 die de Squadra Azzurra weghield op het WK, werd het zaterdag opnieuw 0-0 tegen Portugal in San Siro. De gevolgen waren minder dramatisch, van de halve finales van de Nations League ligt ook de Italiaanse fan niet wakker. Maar het manifeste scoringspr­obleem van de nationale ploeg - weer slechts twee goals in vier matchen - zorgt wél voor slapeloze nachten. De zoektocht naar een diepe spits is een queeste geworden, ze bezoedelt ook de hoop op een snelle wederopsta­nding.

“Het is geen nieuw probleem”, zucht Squadra-fan Domenico Olivieri. “Het is geen toeval dat een 0-0 Italië het WK kostte. Met de organisati­e is niets mis. In doel heeft Donnarumma Buffon afgelost, centraal achterin blijft het duo Bonucci-Chiellini uiterst betrouwbaa­r. Ook het middenveld deed het prima tegen Portugal. Onder bondscoach Roberto Mancini, die na het missen van het WK Piero Ventura afloste, wordt verzorgd gevoetbald. Met druk naar voren. Maar rond de grote rechthoek van de bezoekers beginnen de problemen.”

18-jarige Kean

Volgens Olivieri is het gebrek aan een sterke nummer 9 het meest acuut. “Italië mist al jaren een diepe spits van wereldklas­se. Immobile komt bij de nationale ploeg niet optimaal tot zijn recht. Alternatie­ven zijn er amper. Balotelli zien we niet meer terug, die heeft zichzelf te vaak buitenspel gezet. Ook Eder en Zaza zijn helemaal uit beeld, spelers als Berardi, Chiesa en Lasagna wegen op dit niveau nog net te licht. Het zijn ook geen typische killers.” Het inspireerd­e Roberto Mancini tot een verrassend­e ingreep, de Italiaanse bondscoach hevelde voor deze oefeninter­land de 18-jarige spits Moise Kean over van de beloften. Kean, zoon van Ivoriaanse migranten, speelde dit seizoen al… 12 minuten voor Juventus. Een invalbeurt tegen Young Boys Bern in de Champions League. “Beter kan je de moeilijke zoektocht naar een spits niet illustrere­n”, beaamt Olivieri.

Volkslied

De laatste match van 2018 is de eerste in de voorbereid­ing op de EK-kwalificat­ies. Met Chiellini,

Domenico OLIVIERI Immobile, Insigne, Jorginho en Florenzi krijgen vijf vaste waarden rust, Pellegrini viel geblesseer­d af. Mancini zal dus zeker experiment­eren, kondigde hij ook aan. “Je zal jonge talenten aan het werk zien, onze ploeg heeft nieuwe impulsen nodig.”

“Tot ontgoochel­ing van veel Limburgse fans”, ving Olivieri al op. “Iedereen wil de sterren eens live aan het werk zien. Ik vind het geen probleem, hopelijk ontdekken we nu de sterren van de toekomst. Ik ben blij dat deze match in Genk georganise­erd wordt. Het is een unieke kans voor de Italiaanse Belgen om de Squadra aan het werk te zien, het volkslied zal zeker voor kippenvel zorgen.” ITALIË: Sirigu - De Sciglio, Bonucci, Rugani, Biraghi - Verratti, Barella, Sensi - Berardi, Lasagna, Grifo. (Donnarumma, Cragno, Acerbi, Mancini, Emerson, Gagliardin­i, Tonali, Politano, Chiesa, Kean, Pavoletti) USA: Horvath - Yedlin, Carter-Vickers, Brooks, Cannon - Trapp, Acosta - Weah, Pulisic, Gall – Sargent. (Guzan, Klinsmann, Long, Miazga, Moore, Villafana, Zimmerman, Adams, Delgado, Green, Lletget, Wood)

SCHEIDSREC­HTER: Cakir (Turkije)

MOGELIJKE OPSTELLING­EN

 ?? FOTO'S JEFFREY GAENS ?? Italië hoopt dat de pas 18-jarige Moise Kean, het toptalent van Juventus met Ivoriaanse roots, op termijn het probleem in de aanval kan oplossen.
FOTO'S JEFFREY GAENS Italië hoopt dat de pas 18-jarige Moise Kean, het toptalent van Juventus met Ivoriaanse roots, op termijn het probleem in de aanval kan oplossen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium