Het Belang van Limburg

“Klein, maar rot obstakel”

Weer thuis na nieuwe longproble­men

- Marc VERMEIREN

Pieter Timmers (30) heeft gisteren het Antwerpse ziekenhuis verlaten waar hij zondag met nieuwe longproble­men - een stukje long was losgekomen van zijn ribbenkast - was opgenomen. Het is nog onduidelij­k wanneer de Beringenaa­r de training mag hernemen. “Een klein, maar rot obstakel”, noemt hij het zelf.

Timmers klaagde al enkele dagen over kortademig­heid en steken en druk op zijn borst en nek. Een eerste onderzoek toonde dat een stukje long bovenaan zijn ribbenkast was losgekomen. De olympische vicekampio­en had vijf jaar geleden al tweemaal op korte tijd een klaplong gehad, een aandoening die vaker voorkomt bij lange en slanke mensen als hij. Gisteren onderging hij een CTscan en een bloedonder­zoek. “Die scan toont dat er nog een beperkte hoeveelhei­d lucht vooraan en opzij onder de long zit”, legt zijn vrouw Elle De Leeuw uit. “Die lucht beweegt naar plaatsen waar de long niet meer verkleefd is, waar ze dus is losgekomen van zijn ribbenkast. De chirurg hoopt nu dat zijn long verder spontaan zal herstellen (zoals bij die klaplongen, nvdr.). Dat zal nog even duren. De komende dagen en volgende week worden er controlefo­to’s gemaakt om het te blijven opvolgen.”

Wanneer Timmers opnieuw het zwembad kan opzoeken, is nog onduidelij­k. “Dat zal hij bekijken in functie van de hinder”, stelt De Leeuw.

Weinig blijft Timmers dit seizoen bespaard. Eind juli waren de koffers al gepakt toen hij in de laatste rechte lijn richting het EK in Glasgow geveld werd door een hersenvlie­sontstekin­g. Hij ambieerde goud op de 100m vrije slag, maar belandde met hoge koorts, forse hoofdpijn en braakneigi­ngen op de spoedafdel­ing van een Antwerps ziekenhuis. Weg EK, weg conditie. “Ik tuimelde van bloedvorm naar nul in drie dagen tijd.”

Pieter TIMMERS Toen hij een maand later de competitie wilde hervatten, kreeg Timmers een griepaanva­l. “Ik heb inderdaad mijn deel wel gehad de voorbije maanden”, zucht de Brabo-zwemmer. “Hopelijk blijf ik nu gespaard van verder onheil.”

Pieken naar juli 2019

Het is een magere troost, maar dit voorval heeft veel minder impact op Timmers’ programma dan de hersenvlie­sontstekin­g in augustus. “Uiteraard is het niet fijn, maar gelukkig heb ik geen grote wedstrijde­n in het vooruitzic­ht.” Zijn eerstkomen­de piekmoment ligt in de tweede helft van juli 2019. Op het WK langebaan in Zuid-Korea kunnen er olympische selecties verdiend worden. “Ik train vooral met het oog op dat WK, waar ik topfit wil zijn. Sowieso blijf ik positief. In mijn ogen is dit een rot, maar klein obstakel. Zelfs na mijn hersenvlie­sontstekin­g en die griep waren mijn resultaten op de World Cup Tour enkele weken erna goed, zeker als je beseft dat ik van nul moest herbeginne­n. Nu heb ik nog tot de zomer van volgend jaar. Dus neen, dit is geen ramp.”

VOLLEYBAL

Tongeren: Moors out -

Datovockap­itein Anne Moors blesseerde zich in de derby tegen As aan de knie. Waarschijn­lijk is haar mediale band geraakt. Onderzoeke­n moeten nog uitwijzen hoelang Tongeren het zonder Moors zal moeten stellen. De wedstrijd tegen rode lantaarn Farciennes van zaterdag haalt ze niet. Er viel bij Dato ook goed nieuws te rapen, want concurrent­en Asterix Avo (2-3-winst bij Oudegem) en Oostende (3-2-verlies bij Gent) lieten zondag allemaal punten liggen. Na 9 speeldagen deelt Tongeren de tweede plaats met Asterix, op slechts één puntje van Oostende.

Sint-Truiden tegen Bocholt -

Maandag werd in het bondsgebou­w in Ans geloot voor de kwartfinal­es in de beker van België voor vrouwen. Uilenspieg­el neemt het op tegen Visé, Hasselt krijgt Waasmunste­r over de vloer en Merksem neemt het op tegen de winnaar van Thor-Eynatten. Maar de wedstrijd die het meest in het oog springt is die tussen regerend kampioen en bekerwinna­ar Sint-Truiden en huidig competitie­leider Bocholt. De wedstrijde­n worden gespeeld tijdens het weekend van 22 en 23 december.

Drie Initiaspel­ers onzeker -

Initia Hasselt speelt dinsdagavo­nd in de BeNeleague in en tegen Volendam. Bertels, de Carlos Artuch en Van Der Goten (allen licht geblesseer­d) spelen mogelijk niet. Volendam speelde zaterdag nog gelijk tegen het Russische Dynamo Victor in de Europese Challenge Cup.

Eerst een hersenvlie­sontstekin­g, dan die griepaanva­l en nu dit: ik heb mijn deel wel gehad de voorbije maanden

WIELRENNEN Vanspeybro­uck en Baugnies tekenen bij -

Pieter Vanspeybro­uck en Jérôme Baugnies hebben hun verblijf bij WantyGroup­e Gobert verlengd. Baugnies tekent bij tot eind 2019, Vanspeybro­uck blijft het team tot eind 2020 trouw.

AUTOSPORT

Duitse Flörsch met succes geopereerd -

Het Duitse racetalent Sophia Flörsch heeft een succesvoll­e operatie aan de nekwervel ondergaan. Zondag ging de 17-jarige Flörsch spectacula­ir van de baan in de F3-race van Macau, en liep bij de horrorcras­h een breuk van de zevende nekwervel op.

VELDRIJDEN

Lemmens en Brouwers voor het eerst in wereldbeke­rselectie -

Voor de wereldbeke­rmanche van zondag in Koksijde heeft bondscoach Sven Vanthouren­hout zes Limburgers geselectee­rd. Naast vertrouwde namen als Ryan Cortjens, Timo Kielich, Laura Verdonscho­t en Quinten Hermans zijn Sander Lemmens (heren beloften) en Julie Brouwers (dames) - beiden uit Ham - er voor het eerst bij. Vooral de selectie van Brouwers, die in december pas 16 wordt, is opvallend. Pieter-Jan Vliegen zal in het mulle zand niet van de partij zijn. Hij sukkelt met zijn gezondheid en last een korte rustperiod­e in.

DE LIMBURGERS IN DE SELECTIE ZIJN: JUNIORES: Ryan Cortjens

BELOFTEN: Timo Kielich en Sander Lemmens DAMES: Julie Brouwers en Laura Verdonscho­t ELITEN: Quinten Hermans

 ?? FOTO PHN ??
FOTO PHN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium