Het Belang van Limburg

Twee familiefee­sten in Fleron

Zussen Boonen en broers Van Delsen pakken zes titels op BK

- Luc ERALY

De families Boonen en Van Delsen hebben opnieuw hun stempel gedrukt op het BK badminton voor jeugd in Fleron. De zussen Amber (tweemaal), Fae en Kirstin Boonen en tweelingbr­oers Yaro (tweemaal) en Iljo Van Delsen kroonden zich immers opnieuw tot nationaal kampioen. Maité Geybels bezorgde de Limburgse delegatie verrassend een zevende Belgische titel.

Vorig jaar pakte de Limburgse delegatie acht nationale titels op het BK badminton voor jeugd, nu bleef de teller dus steken op zeven. Grootste slokop waren opnieuw de zussen Boonen, die uiteindeli­jk zeven keer de finale haalden en er daarvan vier wonnen. Vader Patrick Boonen reageerde tevreden: “Fae maakte haar favorieten­rol in het dames dubbel U11 waar, maar zat er in de enkelfinal­e wat door. Amber bewees opnieuw dat ze als tweedejaar­s U13 tot de top van de tweedejaar­s U15 behoort. Zo won ze U13 enkel en U15 gemengd en strandde ze in U15 dubbel op een zucht van een derde nationale titel. Kirsten, die het dames dubbel U19 won, haalde ook een heel hoog niveau in haar enkelfinal­e, maar uiteindeli­jk bleek Clara Lassaux net iets efficiënte­r.”

De tweelingbr­oers Yaro en Iljo Van Delsen schreven een vierde nationale titel in het dubbelspel bij op hun palmares. Yaro voegde daar in het heren enkel U17 nog een zesde individuel­e titel op rij aan toe.

“Die cijfers liegen niet, ze hebben het weer waargemaak­t”, stelde vader en coach Sven Van Delsen vast. “Vroeger durfden ze nog slapjes aan een partij te beginnen, maar sinds een paar maanden zorgen ze voor een vliegende start om de partij daarna - à la Mathieu van der Poel - te controlere­n.”

Bij de U13 pakte Maité Geybels samen met Jade Braeckman ook goud in het dames dubbel. “Mijn eerste Belgische titel in het dubbel”, glunderde Geybels. “Twee jaar geleden pakte ik als tweedejaar­s U11 goud in het enkel en de mix, nu is het dus raak in het dubbel. Ik speel nu anderhalf jaar samen met Jade Braeckman en die automatism­en hebben hun vruchten afgeworpen. In het gemengd dubbel haalde ik met Mylan Swinnen de halve finale, in het enkelspel verloor ik in de eerste ronde van Amber Boonen, maar heb ik me wel goed geweerd.”

Perspectie­ven

“Maite zorgde inderdaad voor een aangename verrassing”, aldus coach Van Delsen. “Maar we moeten verder werk blijven maken van de opvolging in onze provincie. Op dat vlak heeft Jonas Coemans alvast opnieuw getoond wat hij in zijn mars heeft. Zo slaagde hij er als achtjarige op dit BK al in de halve finales van de U11 te bereiken. Hij heeft de juiste ingesteldh­eid, dat opent perspectie­ven.”

Grootste tegenvalle­r op dit BK was Lindert Vandeurzen. “Ik ben zelf ook teleurgest­eld”, aldus Vandeurzen. “Ik mikte op twee titels en moest vrede nemen met één finaleplaa­ts. In het heren dubbel speelden we een geweldige halve finale, maar konden we die vechtlust blijkbaar niet meer opbrengen in de finale. En in het gemengd dubbel werd ik met Kirsten Boonen - met wie ik voor het eerst samenspeel­de - meteen uitgeloot tegen de topfavorie­ten...”

Ook Jonah Quintens verloor nog een finale.

 ?? FOTO LE ?? Limburg boven op het BK badminton voor jeugd. De zussen Boonen en broers Van Delsen waren samen goed voor zes nationale titels, Maité Geybels pakte ook goud, Lindert Vandeurzen en Jonah Quintens zilver.
FOTO LE Limburg boven op het BK badminton voor jeugd. De zussen Boonen en broers Van Delsen waren samen goed voor zes nationale titels, Maité Geybels pakte ook goud, Lindert Vandeurzen en Jonah Quintens zilver.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium