Het Belang van Limburg

Opnieuw brand in leeg huis

Al drie gelijkaard­ige branden in enkele weken

- Jozef CROUGHS

De brandweer heeft zondagnach­t omstreeks 1 uur een uitslaande brand geblust in een huis in de Hameestraa­t in Alken. Het is al de derde brand in enkele weken in de buurt, telkens rond hetzelfde tijdstip. Het begon in Wellen op de Langenakke­r bij een B&B in opbouw, vervolgens in een oude hoeve op de Bulsstraat in Alken en nu in het centrum van Alken met een quasi leegstaand­e woning. Bij de politie wil men nog niet spreken van een pyromaan, maar het wordt ook niet uitgeslote­n.

Brandweerk­apitein Tom Timmermans was als één van de eersten ter plaatse en trof er een uitslaande brand aan in de achterligg­ende gebouwen van een woning. “Er werd ons via de oproep gemeld dat de woning vlak naast een school lag en dat er kans was op overslag van de vlammen op de schoolgebo­uwen. Dat bleek niet zo te zijn, maar het huis vooraan liep wel gevaar. Er hing een dikke rookwolk, waardoor het zicht beperkt was. Gelukkig was de bewoner niet thuis. Hij zou er maar sporadisch verblijven tijdens het uitvoeren van de renovatiew­erken aan de woning”, weet Timmermans.

De hele achterbouw, waar onder meer de verwarming­sketel stond, en een duiventil werden door de brand verwoest. De brandweerp­loeg kon voorkomen dat de vlammen oversloege­n naar de woning, maar kon niet beletten dat de woning brandschad­e opliep en veel rook binnen kreeg.

Bij een controle van de nabijgeleg­en basisschoo­l Wonderwijs GO bleek dat er rook in de kleuterkla­sjes hing. De directeur werd verwittigd en rond 3.30 uur kon men de lokalen verluchten zodat ze opnieuw beschikbaa­r waren maandagmor­gen voor de allerklein­sten. Maandagnam­iddag stapte een team branddesku­ndigen van de FGP met een branddetec­tiehond af omdat er een sterk vermoeden is van kwaad opzet.

 ?? CROUGHS/TOM PALMAERS
FOTO JOZEF ?? Een deskundige en een branddetec­tiehond zochten maandag naar de vuurhaard in de achterbouw.
CROUGHS/TOM PALMAERS FOTO JOZEF Een deskundige en een branddetec­tiehond zochten maandag naar de vuurhaard in de achterbouw.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium