Het Belang van Limburg

Adoptieoud­ers gezocht voor 34 zwijnen

Ernstig verwaarloo­sde dieren opgevangen in Heusden-Zolder

- Mireille MAES

In het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum (VZOC) in Heusden-Zolder bekomen 34 hangbuikzw­ijnen van een lange ontbering. De dieren werden een dikke maand geleden uit een stal in het Brabantse Haacht weggehaald. Ze leefden er in de meest erbarmelij­ke omstandigh­eden. Binnen een paar weken kunnen de ruim dertig dieren worden geplaatst. Daarom zijn ze bij het VZOC op zoek naar kandidaten. “Het liefst plaatsen we ze per twee”, zegt Rudi Oyen van het VZOC.

Wat de medewerker­s van het opvangcent­rum enkele weken geleden in de stal in Haacht aantroffen, tart alle verbeeldin­g. Ze waren opgeroepen door inspecteur­s van de dienst Dierenwelz­ijn om de varkens weg te halen. “De 34 zwijnen zaten in een hok van ongeveer 10 vierkante meter. Er stond geen eetbak, geen drinkbak, niks. De varkens liepen op hun eigen uitwerpsel­en.”

Kannibalen

“Ze zullen ooit wel eten hebben gekregen, alleen niet regelmatig”, gaat Oyen verder. “Eigenlijk hebben ze overleefd op kannibalis­me. Op kleine biggen. Het eerste biggetje dat werd geboren, was al opgegeten voor het tweede het le- venslicht zag. Verschrikk­elijk. Ik heb al heel veel gezien de laatste jaren, maar dit was veruit het ergste”, aldus Oyen.

Eén varken overleefde het transport van Haacht naar HeusdenZol­der niet door de stress. “En dat is heel uitzonderl­ijk.” Intussen lopen de dieren rond op een bed van eikels en bladeren. “Het enige wat we nog niet hebben gedaan is hun hoeven kappen. Dat doen we pas als ze voldoende zijn aangesterk­t en ze naar hun nieuwe thuis worden gebracht. Kwestie van ze niet te veel stress te bezorgen.”

→ Mensen die interesse hebben om varkens te adopteren, kunnen contact opnemen met het VZOC op 011/43.70.89.

 ?? FOTO VZOC ?? De dieren zaten met 34 op 10 vierkante meter, zonder eten of drinken.
FOTO VZOC De dieren zaten met 34 op 10 vierkante meter, zonder eten of drinken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium