Het Belang van Limburg

Vier parcours voor BMX’ers en mountainbi­kers in Kattevenne­n

Sport Vlaanderen geeft verwaarloo­sde terreinen nieuwe invulling

- Chris NELIS

Sport Vlaanderen gaat in het recreatieo­ord Kattevenne­n vier verschille­nde mountainbi­keparcours aanleggen van in totaal bijna 6.000 m². Dat is meteen ook een oplossing voor de sportterre­inen die er al jaren verwaarloo­sd bij liggen. Het nieuwe terrein zal voor iedereen gratis toegankeli­jk zijn.

De aanleg van de vier parcours kadert in het masterplan van Sport Vlaanderen om sport in de breedte te promoten. Dat betekent dat ze ook plaats bieden aan initiatie en het aanleren - al dan niet in sportkampe­n en klassen van BMX- en mountainbi­ke technieken. Elk parcours heeft eigen hindernist­ypes en combinatie­s van hinderniss­en. Zo wordt het eerste terrein een initiatiep­arcours met houten hinderniss­en, voorzien van een pumptrack, zeg maar een golvende korte baan die toelaat verschille­nde technieken aan te leren. Zowel de pumptrack als de toegangswe­g is voorzien in bruin asfalt. Het terrein is 1.700 m2. Het B-terrein is nagenoeg even groot. Ook daar is er een initiatiep­arcours met verschille­nde houten hinderniss­en maar is het pad uitgewerkt op de bestaande bosgrond. Terrein B zal ook een rechtstree­kse verbinding krijgen met terrein C. Daar zijn, net zoals op het D-terrein, dan weer andere typen van houten hinderniss­en. Op beide terreinen wordt bestaande bosgrond als pad gebruikt. Het C-terrein is ook 1.700 m2 groot. Het D-terrein ruim 600 m2.

Voor iedereen toegankeli­jk

De stad Genk is lovend over het project. “De parcours sluiten perfect aan op de visie voor het domein Kattevenne­n”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Binnen de toegangspo­ort van het Nationaal Park Hoge Kempen worden immers natuurgebo­nden sporten aangeboden die aansluiten op het avontuurli­jk beleven en verkennen van het park. Om maximaal aan te sluiten op de mastervisi­e voor Kattevenne­n moet alles worden uitgevoerd zonder afbakening­en of omheininge­n. Daardoor krijg je niet alleen een maximale integratie in de natuur, maar maak je het meteen ook toegankeli­jk voor individuel­e sportbeoef­enaars en niet alleen voor de groepen van Sport Vlaanderen. Wel vragen we dat er voldoende aandacht gaat naar faciliteit­en zoals een stalling voor fietsen. Daarnaast moet er ook een duidelijke signalisat­ie aangebrach­t worden die ook in de lijn ligt van de rest van de signalisat­ie in het recreatieo­ord.” Verwacht wordt dat de parcours nog voor komende zomer in gebruik genomen kunnen worden.

 ?? Foto CHRIS NELIS ?? De sportterre­inen die er al jaren verwaarloo­sd bijliggen, worden binnenkort omgevormd tot vier oefenterre­inen voor BMX’ersen moutainbik­ers.
Foto CHRIS NELIS De sportterre­inen die er al jaren verwaarloo­sd bijliggen, worden binnenkort omgevormd tot vier oefenterre­inen voor BMX’ersen moutainbik­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium