Het Belang van Limburg

Rechter stelt proces uit omdat kinderen op school zitten met kinderen verdachten

-

Een Lummens koppel van 35 en 29 jaar riskeert elk 24 maanden cel voor oplichting. De twee kwamen via allerhande trucs in het bezit van de identiteit­skaart van de gedupeerde­n en maakten er misbruik van door er online kredieten mee af te sluiten. De oplichting loopt in de tienduizen­den euro’s. Het proces is om deontologi­sche redenen echter verplaatst naar 12 februari.

Meerdere slachtoffe­rs staan in afwachting van de afhandelin­g van de zaak op de zwarte lijst bij de Nationale Bank. De procureur bestempeld­e het koppel als de ‘Bonnie & Clyde’ van de oplichting. Voor de vrouw is een straf met uitstel mogelijk. De man hangt een effectieve straf boven het hoofd. Hij is een bekende van Justitie. Maandag gaf hij forfait in de rechtbank. Volgens zijn vrouw was hij aan het werk. Dit leidde tot de nodige commotie omdat ze tegen hun schuldbemi­ddelaar blijven volhouden werkloos te zijn.

Deontologi­sch

De rechter zag zich na het verhoor van de vrouw genoodzaak­t de zaak uit te stellen omdat zijn kinderen op dezelfde school zaten als die van het koppel. Op 12 februari krijgt het proces een vervolg, maar dan met een andere rechter. Het is niet uitzonderl­ijk dat een rechter zijn handen aftrekt van een zaak als hij de verdachte direct of indirect kent. “Of het slachtoffe­r”, vult persrechte­r Ariane Braccio aan. “In de wet staat dat bij verwantsch­ap tot de vierde graad de rechter zich moet onthouden. Deze situatie is anders. Hier gaat het om sociale contacten. Dit is niet bij wet geregeld en dan gelden er de deontologi­sche regels. De rechter en de verdachten kunnen elkaar de komende weken en zelfs jaren nog meermaals tegenkomen in sociale context op ouderavond­en, schoolfees­ten en nog zoveel meer. Zoiets kan voor heel vervelende situaties zorgen bij een eventuele veroordeli­ng. In beide richtingen trouwens. Van zodra er sprake is van vriendscha­psbanden of sociale contacten onthoudt de rechter zich dan ook als een soort van zelfbesche­rming.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium