Het Belang van Limburg

Kinderen van de kolonie kritisch voor Belgische overheerse­rs

- Raymond DE CONDÉ

In de nieuwe Canvasreek­s ‘Kinderen van de kolonie’ komen voor het eerst ook zwarten aan het woord. “Over het algemeen weten wij bitter weinig over ons koloniaal verleden”, zegt Geert Clerbout, eindredact­eur van de reeks. “In het onderwijs wordt er nauwelijks over gesproken en bij Congolezen die na de onafhankel­ijkheid in 1960 naar België kwamen, rust er ook een geweldig taboe op die geschieden­is. De discussie wordt vaak herleid tot enkele symboolmo- menten: de afgehakte handen van zwarte arbeiders die op die barbaarse manier gestraft werden omdat ze niet hard genoeg hadden gewerkt op de rubberplan­tages, of de moord op Patrice Lumumba en de rol die België daarin heeft gespeeld. Wat daartussen gebeurde, van 1908 tot 1960, toen Congo een Belgische kolonie was, blijft onbesproke­n en onverwerkt. Wat waren de motieven van de Belgen om daar te gaan werken? Hoe was de samenlevin­g georganise­erd? We hopen daar via de getuigenis­sen van gewezen kolonialen en Congolezen een completer beeld van te kunnen geven en een aantal mythes te doorprikke­n.”

Vroeger werden vooral positieve verhalen verteld over de kolonisati­e: de Belgen brachten prima gezondheid­szorg en onderwijs en bouwden in dat gigantisch­e land – 75 maal zo groot als België – een unieke infrastruc­tuur.

“Die zaken zijn ook allemaal waar. Maar die positieve prestaties hadden ook een keerzijde die minder idealistis­ch was. Die gezondheid­szorg was ook nodig om voldoende fitte arbeidskra­chten te hebben om te werken in de mijnen en op plantages. Het lager onteem derwijs was goed uitgebouwd, maar voor het middelbaar en zeker het hoger onderwijs werd weinig of niets gedaan, omdat het niet de bedoeling was een zwarte elite te creëren die op termijn de blanke elite zou kunnen vervangen. Zwarten die voor dokter studeerden, mochten geen zevende jaar doen en bleven zo assistente­n. Aan de vooravond van de onafhankel­ijkheid waren er aan de universite­it in Leopoldsta­d welgeteld zestien afgestudee­rde zwarten. De infrastruc­tuur was uniek voor Afrika. Maar waar moest die voor dienen? Om de grondstoff­en te vervoeren. Zwarten mochten niet naar een andere plek in het land reizen tenzij ze daar een toelating voor hadden. We zijn dus kritisch voor het koloniaal sys- en zullen daar wellicht op onze beurt kritiek op krijgen. Natuurlijk zijn veel Belgen destijds met de beste bedoelinge­n naar Congo getrokken. Dat belet niet dat we het systeem in vraag mogen stellen.”

Dat systeem rustte op drie pijlers: de koloniale overheid, de grote bedrijven en de kerk. Vanuit die laatste hoek is er geen enkele getuige: geen missionari­s, geen zuster...

“We hebben wel gezocht naar een pater, maar het religieuze verhaal van de kolonisati­e is al vaak verteld. De Congolese getuigen hebben er een gemengd oordeel over. De religieuze­n hadden een belangrijk aandeel in het onderwijs, stonden het dichtst bij het volk en ze spraken ook de lokale talen. Anderzijds drongen ze hun geloof op vanuit een Westers superiorit­eitsgevoel.”

De eerste aflevering moet de moeilijkst­e geweest zijn om te maken, aangezien er geen rechtstree­kse getuigen meer in leven zijn uit de tijd van Congo Vrijstaat.

“Ja, daarom hadden we eerst overwogen om de reeks te laten beginnen met Belgisch-Congo. Maar het was natuurlijk Leopold II die in 1885 op de Conferenti­e van Berlijn de soevereini­teit over Congo verwierf en daar een schrikbewi­nd voerde dat vandaag leidt tot controvers­e over de standbeeld­en die voor hem op verscheide­ne plaatsen in België werden opgericht. De internatio­nale kritiek op de misstanden in de Onafhankel­ijke Congostaat leidde ertoe dat de Belgische Staat in 1908 de privéonder­neming van Leopold II overnam en van de kolonie een nationaal overheidsp­roject maakte. Op het moment van de overname was de Congolese bevolking onder het bewind van Leopold II uitgedund, niet alleen door de terreur, ook door tropische ziektes en migratie. Ook Belgisch-Congo had een systeem dat gebaseerd was op uitbuiting, geweld en onderdrukk­ing. De getuigen blikken terug op een systeem waarvan zij zelf deel uitmaakten als kolonialen. Daarnaast hebben we ook Congolezen geïntervie­wd. Zij veroordele­n de kolonisati­e, maar niet iedereen die erbij betrokken was.”

We zijn kritisch voor het koloniaal systeem en zullen daar op onze beurt kritiek op krijgen

Geert CLERBOUT

Eindredact­eur

→ ‘Kinderen van de kolonie’,

Canvas, 20.15 uur

 ?? Foto KONINKLIJK PALEIS ?? Een kolonist met inheemse mannen en vrouwen in de vroege jaren van Belgisch-Congo.
Foto KONINKLIJK PALEIS Een kolonist met inheemse mannen en vrouwen in de vroege jaren van Belgisch-Congo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium