Het Belang van Limburg

Zuhal Demir in ‘Die Huis’

Vanavond is Zuhal Demir (38) te gast in ‘Die Huis’ bij Eric Goens. De Genkse staatssecr­etaris heeft een heftige tijd achter de rug. Na de dood van haar moeder in januari van dit jaar verloor ze een tijdlang alle levensvreu­gde: “Ik geraakte niet meer uit m

- Raymond DE CONDÉ

Zes weken voor het overlijden van haar moeder was Zuhal Demir op 8 december 2017 bevallen van een dochtertje, Rozanne. Voor de goede orde: Demirs bezoek aan ‘Die Huis’ dateert van maart dit jaar, net na haar zwangersch­apsverlof. Het was de eerste keer dat ze wegging zonder haar dochtertje. Een periode waarin geluk en verdriet dicht bij elkaar lagen. “Rozanne is mijn troost in het verdriet”, zegt ze.

De ouders van de N-VA’ster kwamen in 1975 naar België. Haar vader, die in Turkije leraar was geweest, ging hier in de mijn werken en toen die gesloten werd, wilde hij terug naar Turkije. “Mijn moeder wilde niet terug, want wat moest er met de kinderen gebeuren? We zijn dan verhuisd, weg van de cité, en tussen de Vlamingen gaan wonen.” Wanneer gastheer Eric Goens het mijnwerker­ssjaaltje bovenhaalt dat ze ook heeft gedragen bij haar eedafleggi­ng in 2017, wordt het belang van afkomst en familie echt duidelijk. “Je vergeet dat niet, je vergeet niet vanwaar je komt. Vandaar ook die mijnwerker­ssjaal bij de eedafleggi­ng bij de koning. Ook al sta ik daar voor de koning, ik vergeet niet dat ik de dochter ben van een mijnwerker en daar ben ik heel fier op.” Zuhal Demir vertelt dat haar vader, wanneer hij thuiskwam van zijn werk, zijn kinderen op het hart drukte: “Kijk goed hoe ik eruitzie. Ik wil dat jullie studeren.” Ook haar moeder is ze erg dankbaar. “Zij was een moderne feministe. Ze wilde niet dat haar dochters afhankelij­k zouden zijn van een man. Daarom moesten we studeren.”

Eric Goens wrijft Demir onder de neus dat ze in het eerste jaar rechten in Leuven gebuisd was voor acht van de negen vakken. Maar in september was ze geslaagd en vier jaar later studeerde ze af. Nadien behaalde ze nog een master in het sociaal recht aan de VUB. Ze werd in 2004 advocaat aan de balie van Antwerpen, gespeciali­seerd in arbeidsrec­ht.

Jambon

In 2010 stond de politica voor het eerst op de lijst in kieskring Antwerpen. “Mijn eerste man was een neef van Jan Jambon en die stelde me voor om in de politiek te gaan. Mijn eerste reactie was: ‘Ben je zot?’ Hij heeft lang moeten zagen. Mijn vriendinne­n vonden het echt iets voor mij.” Zuhals vader houdt haar werk als staatssecr­etaris met argusogen in de gaten: “Elke zondag vraagt hij: ‘Wat heb je voor de mensen gedaan?’”

Dat ze terug in Genk kwam wonen nadat haar moeder getroffen werd door een herseninfa­rct, zit niet in de uitzending, waarin de N-VA-politica helemaal zichzelf is: rad van tong, temperamen­tvol, gedreven en emotioneel. Goens wil natuurlijk ook weten hoe het komt dat de integratie van de familie Demir geslaagd is, terwijl dat zoveel andere Turkse migranten niet is gelukt. Haar verklaring: “Bij ons was er de wil om te integreren. Wij behoren ook tot de liberale stroming binnen de islam, die vindt dat godsdienst een privézaak is en die gelijkheid van man en vrouw voorstaat. Bij anderen ligt dat moeilijker.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium