Het Belang van Limburg

François mag blijven

-

Ondanks vragen van Club Brugge, Union en Westerlo zetelt omstreden CEO nog steeds in panel dat makelaars aan banden moet leggen

In de raad van bestuur van de Pro League verdedigde CEO Pierre François zich ruim een uur lang. Als ex-advocaat is hij een begenadigd redenaar en hij focuste (onnodig) lang op het feit dat de media aanhaalden dat hij bij Standard, White Star en Bergen met omstreden voetbalbes­tuurders had samengewer­kt. Niet dat, maar de e-mail aan Monaco was de kern van de zaak. Hij gaf toe dat die mail een “communicat­iefout” was, maar niet dat hij zijn boekje te buiten gegaan was omdat hij als CEO op de hoogte was van een frauduleuz­e constructi­e, maar niets deed. Dat, aldus François, was de taak van de licentieco­mmissie en het Belgisch Arbitrageh­of van de Sport.

Na zijn uitleg en een vragenrond­e, bevestigde de raad van bestuur unaniem het vertrouwen in François als CEO. Enkele clubs stelden wel vragen over François’ lidmaatsch­ap van het expertenpa­nel dat de makelaars moet beteugelen in de nasleep van operatie-Propere Handen. Toen François en Coucke de fiscale en parafiscal­e voordelen verdedigde­n in de commissie Financiën van het parlement, vonden enkele politici de rol van François nochtans dubieus. Club Brugge, Union en Westerlo vroegen zich gisteren ook af of François wel de aangewezen man is om met maatregele­n te komen die ons voetbal weer geloofwaar­dig moeten maken. Toen er in de raad van bestuur werd gestemd over het aanblijven van François, stemde Vincent Mannaert namens Club Brugge tegen. In de latere algemene vergaderin­g vroegen Union en Westerlo uit 1B zich luidop af of het lidmaatsch­ap van François in het panel zich niet tegen de clubs zou keren.

Pro League-voorzitter Marc Coucke argumentee­rde dat François uit het panel zetten, zou betekenen dat men ook aan hem twijfelde als CEO, waarop iedereen zich schikte.

De Pro League tilt dus niet zwaar aan de uitschuive­r van François, vraag is of politiek en publiek daar ook zo over denken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium