Het Belang van Limburg

Spijtoptan­t

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE Door Yves Lambrix

Dejan Veljkovic, de spelersmak­elaar die wordt gezien als de spilfiguur in het grote voetbalond­erzoek Operatie Propere Handen, heeft een schrifteli­jke deal gesloten met het gerecht. In ruil voor “oprechte en volledige verklaring­en over zijn aandeel en de rol van derden in dit dossier” krijgt hij een celstraf van vijf jaar met uitstel, een boete van 80.000 euro met uitstel en zal zijn illegaal verkregen vermogen verbeurd worden verklaard. Hij wordt zo de eerste spijtoptan­t in de Belgische gerechteli­jke geschieden­is.

Het federale parket verdenkt Veljkovic ervan financiële constructi­es met verschille­nde voetbalclu­bs te hebben opgezet om zo verdoken commissiel­onen aan spelers en hemzelf uit te keren. Hij zou ook de hand hebben gehad in wedstrijdv­ervalsing. Voor witwasprak­tijken, lidmaatsch­ap van een criminele bende en omkoping riskeert hij een celstraf van 15 jaar. Door de deal zal dit een pak minder zijn. Het federale parket gelooft alleszins dat Veljkovic’ informatie het onderzoek effectief vooruit zal helpen. De raadkamer heeft hem gisteren onder strenge voorwaarde­n vrijgelate­n.

De nieuwe wet over spijtoptan­ten is pas sinds 7 augustus van kracht. Ze kwam er op vraag van de speurders die zo het onderzoek naar de Bende van Nijvel alsnog willen openbreken. België treedt daarmee in de voetsporen van een rist landen die al langer strafvermi­ndering toekennen in ruil voor cruciale informatie. Het meest bekende is Italië, waar spijtoptan­ten of pentiti de voorbije jaren een onschatbar­e bijdrage hebben geleverd aan de strijd tegen de maffia. In ons land zijn aan de regeling strenge voorwaarde­n verbonden. Zo kan ze enkel worden toegepast bij zware vormen van criminalit­eit zoals georganise­erde misdaad en terrorisme en kan ze niet leiden tot straffeloo­sheid.

Het systeem van de spijtoptan­ten is perfect verdedigba­ar. Een gunstmaatr­egel voor één verdachte kan immers leiden tot een doorbraak in het onderzoek met de veroordeli­ng van andere bendeleden als gevolg. Zonder de cruciale puzzelstuk­jes van de spijtoptan­t riskeer je vrijspraak van de hele bende door gebrek aan bewijzen of verjaring. Toch wringt het schoentje bij deze ‘tegenprest­atie’, omdat ze ingaat tegen het principe van de rechtvaard­ige samenlevin­g die daders van misdrijven consequent bestraft. Trouwens, in andere landen wordt de regeling geregeld geconteste­erd omdat de spijtoptan­ten niet altijd betrouwbar­e getuigen zijn die eigenlijk worden beloond voor hun misdaden. Dit mag en kan nooit de bedoeling zijn. Dit alles maakt van de spijtoptan­tenwet een uiterst delicaat systeem dat voer blijft voor maatschapp­elijke en rechtsfilo­sofische discussies. Met de Veljkovicd­eal is the proof of the pudding in the eating. Afwachten dus wat dat wordt.

Toch wringt het schoentje bij de spijtoptan­tenwet, omdat de ‘tegenprest­atie’, ingaat tegen het principe van de rechtvaard­ige samenlevin­g die daders van misdrijven consequent bestraft

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium