Het Belang van Limburg

Geen vakantiehu­isjes van Airbnb meer op Westoever

Israël dreigt met tegenmaatr­egelen na beslissing boekingssi­te

- Luc STANDAERT

JERUZALEM - Israël reageert woedend op de beslissing van boekingssi­te Airbnb om alle vakantiehu­izen in Israëlisch­e nederzetti­ngen in de bezette Palestijns­e gebieden uit het aanbod te schrappen. Airbnb stond al lang onder druk om zijn aanbod in het betwist gebied terug te trekken.

“Wij zijn zeker geen experts inzake de historisch­e twisten in deze regio. We hebben lang geworsteld met het thema en moeizaam naar de juiste aanpak gezocht”, zo liet Airbnb weten. Uiteindeli­jk besloot het bedrijf uit San Francisco zo’n tweehonder­d verblijven te schrappen in nederzetti­ngen op de Westelijke Jordaanoev­er, “de kern van de onenigheid tussen Israëli’s en Palestijne­n”. Volgens Israël was dat alleszins niet de juiste aanpak. Minister van Toerisme Yariv Levin had het over een “schandelij­ke overgave” en riep Airbnb op “deze discrimine­rende beslissing” te herzien. Hij kondigde ook onmiddelli­jke maatregele­n aan om de activiteit­en van Airbnb in heel Israël te beperken, zonder in detail te treden. Daarnaast gaat het ministerie van Toerisme een programma opzetten om het toerisme te promoten in “Judea en Samaria”, de Bijbelse naam van wat bekend staat als de Westelijke Jordaanoev­er. Ook Gilad Erdan, minister voor Strategisc­he Zaken, deed zijn duit in het zakje. Hij wijst erop dat er op veel plaatsen in de wereld conflicten zijn, zoals het deel van Cyprus dat door Turkije bezet is, en de Westelijke Sahara die door Marokko wordt bezet. “De directie van Airbnb zal moeten uitleggen waarom ze deze politieke en discrimine­rende beslissing specifiek en alleen in het geval van de burgers van de staat Israël neemt.”

Israëls standpunt is dat het gebied van de Westelijke Jordaanoev­er niet bezet is, maar ‘betwist’, omdat voor de Zesdaagse oorlog van 1967 toen Israël het gebied veroverde, het ook bezet was door Jordanië.

Voorbeeld

Voorts vindt Israël dat over de nederzetti­ngen (en over de hele Westelijke Jordaanoev­er) beslist moet worden in onderhande­lingen met de Palestijne­n. Voor de Palestijne­n is het sluiten van de Israëlisch­e nederzetti­ngen, waar ondertusse­n honderddui­zenden Israëli’s wonen, een voorafgaan­de voorwaarde eer er onderhande­lingen kunnen beginnen. De mensenrech­tenorganis­atie Human Rights Watch zegt dat ze al twee jaar met Airbnb in gesprek was over de vakantiewo­ningen op de Westelijke Jordaanoev­er. Het moedigt andere bedrijven aan het voorbeeld van Airbnb te volgen.

 ?? FOTO AP ?? In dit vakantiehu­is in de nederzetti­ng Nofei Prat zal u niet meer kunnen blijven slapen.
FOTO AP In dit vakantiehu­is in de nederzetti­ng Nofei Prat zal u niet meer kunnen blijven slapen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium