Het Belang van Limburg

Kom, kom, kom… uw duif alstublief­t ophalen

Verloren gevlogen reisduiven zorgen voor overlast in steden en opvangcent­ra

- Thomas JANSEN

HASSELT - Amper vijf procent van de geringde duiven die verloren vliegt, wordt weer opgehaald door de eigenaar. Dat is niet naar de zin van de opvangcent­ra, die van eigenaars vaak te horen krijgen dat het dier mag afgemaakt worden. Met het oog op het dierenwelz­ijn is de provincie nu op zoek naar een oplossing. De Limburgse afdeling van de duivenbond zal alvast vragen om op nationaal niveau alle leden nogmaals te sensibilis­eren.

In het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek worden jaarlijks naar schatting een paar honderd reisduiven binnengebr­acht. Die zijn verloren gevlogen tijdens een wedstrijd en bijgevolg waardeloos in de toekomst. “De duiven zijn geringd, dus weten we meteen wie de eigenaar is”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum. “Maar heel vaak moeten ze de duif niet meer hebben. ‘Maak ze maar dood’, klinkt het dan. Maar die duivenlief­hebber heeft nog wel steeds een zorgplicht. Het zijn en blijven zijn dieren.” Toch is het probleem complexer dan dat. In Limburg zijn er maar een handvol plaatsen waar duiven opgevangen worden. Bijgevolg is de afstand met de duivenmelk­er relatief groot. Velen van hen zijn op leeftijd en geven dat als reden waarom ze het niet zien zitten om de duif op te halen. Om op dat toenemende probleem een antwoord te bieden, organiseer­de de provincie maandag een overleg met de verschille­nde actoren, waaronder het Natuurhulp­centrum en de Limburgse afdeling van de Koninklijk­e Belgische Duivenbond. “Hoofddoel is om de duivenlief­hebbers aan te zetten om hun dier weer op te halen”, zegt Ludwig Vandenhove (sp.a), gedeputeer­de voor Dierenwelz­ijn. “Dat zou hun sport aantrekkel­ijker maken op het vlak van dierenwelz­ijn. Maar het klopt wel dat er nu maar weinig opvangplaa­tsen zijn. Daar komt nog bij dat andere duivenmelk­ers niet geneigd zijn om andere dieren op te nemen, omdat ze vrezen voor ziektes. Het is dus zeker niet iets wat we van vandaag op morgen kunnen oplossen.”

Ledenblad

Een van de geopperde ideeën is om steden en gemeenten extra opvangplaa­tsen te laten voorzien. Nu zorgen veel duiven voor overlast in steden en gemeenten. In ieder geval zal de Limburgse afdeling van de duivenbond aan het nationale bestuur vragen om iedereen via het ledenblad nogmaals te sensibilis­eren. “Maar het is een mes dat aan twee kanten snijdt”, klinkt het daar. “Veel duiven geraken niet thuis omdat ze onderweg gepakt worden door een roofvogel, die beschermd is en waar zelfs kooien voor uitgezet worden.”

De vergaderin­g van maandag was een eerste aanzet. In februari volgend jaar wordt er een vervolgges­prek gepland.

Heel vaak moeten eigenaars hun duif niet meer hebben. ‘Maak ze maar dood’, klinkt het dan

Sil JANSSEN Natuurhulp­centrum

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Sil Janssen van Natuurhulp­centrum met een van de door hem opgevangen duiven.
FOTO SERGE MINTEN Sil Janssen van Natuurhulp­centrum met een van de door hem opgevangen duiven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium