Het Belang van Limburg

“Jongeren vragen om meer vintage”

- Aylin KOKSAL

HASSELT - Na twee zeer succesvoll­e pop-ups opent Twenty Second Vintage, de vintage- en conceptwin­kel van Julie De Werdt (25) en Mattia Tedeschi (25), een permanente zaak in de Hasseltse Badderijst­raat. “Ook Limburgse tieners en jongeren zijn gek op vintage kleren. In het verleden moesten ze daarvoor naar Brussel of Antwerpen. Het is voor hen goed nieuws dat het aanbod in hun buurt groeit.”

Julie en Mattia, een koppel uit Genk, startte een jaar geleden met Twenty Second Vintage. “We begonnen met een pop-up store in Genk”, vertelt Mattia. “Vier maanden later zijn we naar Hasselt getrokken omdat heel Limburg daar komt shoppen. Dat was een groot succes, bij de opening stonden rijen mensen voor de deur.” Daarom besloten de twee om een permanente winkel te beginnen in de Badderijst­raat. Donderdag is de renovatie afgerond en opent Twenty Second Vintage de deuren.

Unieke stukken

Volgens het koppel is er bij Limburgse jongeren veel vraag naar vintage kleren. “Klanten van 14 tot 26 jaar zijn er gek op. Maar het aanbod in de streek is klein, de meeste mensen gaan naar Antwerpen of Brussel om vintage te kopen.” Voor anderen is het nog een heel nieuw gegeven. “Veel mensen snappen het concept vintage nog niet zo goed. Ze komen de zaak binnen en vragen of er ook andere maten beschikbaa­r zijn, terwijl het allemaal unieke stukken zijn”, zegt Julie.

Tweedehand­s

In Hasselt zijn er wel nog enkele tweedehand­swinkels, maar volgens het koppel is er toch een verschil met vintage. “Tweedehand­skledij kan bij wijze van spreken de collectie van Zara van vorig jaar zijn. Wij focussen ons vooral op merken die typisch zijn voor de jaren 80 en 90, zoals Levi’s, Fiorucci, Versace, Disney en veel meer. We zoeken die handmatig uit bij groothande­laars in heel Europa. Zo zijn we onlangs nog in Italië gaan rondsnuffe­len.”

“We proberen in onze zaak ook zo veel mogelijk lokale artiesten in de kijker te zetten”, vertelt Mattia. “Zo draaien we muziek van plaatselij­ke muzikanten en stellen we werken van kunstenaar­s uit de streek tentoon. We verkopen ook kleren van lokale ontwerpers. We proberen echt een community van jonge ondernemer­s zijn. De meeste jonge mensen kunnen zich geen pand veroorlove­n, wij geven hen de ruimte om hun kleren te verkopen. We nemen dan een klein percentage, maar het merendeel gaat naar hen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium