Het Belang van Limburg

Champagnep­aus Vranken wil wijngaard in Sint-Truiden

Champagnep­aus Vranken wil ook in België bubbels produceren

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Paul-François Vranken – eigenaar van champagneh­uis Vranken-Pommery Monopole – wil graag een wijngaard in Sint-Truiden. Dat is geen grap. “We hebben ook al een wijngaard in Engeland”, zegt Vranken die een grootmoede­r had in Heks (Heers) en zich sinds vorige week hofleveran­cier mag noemen.

“We leveren onze champagnes al een kleine tien jaar aan het hof. We hebben speciaal voor hen ook een aparte champagne gecreëerd: een blanc de blanc (een champagne van alleen chardonnay, nvdr.)”, legt kersvers hofleveran­cier Vranken uit. Hij wil het wapenschil­d voor hofleveran­ciers ook drukken op de 350 miljoen flessen die hij per jaar bottelt. Vranken heeft zijn wijnimperi­um zelf opgebouwd in de jaren ‘70. Grote doorbraak kwam er toen hij zijn champagnes wist te verkopen in Delhaize. In 2002 kocht Vrancken het historisch­e huis Pommery, gekocht en sindsdien is hij de tweede grootste producent van champagne. Alleen LVMH (Moët & Chandon) is groter. “Maar zij zijn wel drie keer zo groot”, lacht Vranken.

Wat de liefhebber niet op het etiket afleest, is dat Vrankens champagnes gemaakt zijn van duurzaam geteelde druiven. “Daar zijn we al enkele jaren mee bezig. Het verschil tussen duurzame en gewone teelt is groot: een hectare gewone teelt levert 15.000 kilo druiven op, voor duurzame teelt is dat 10.000 kilo.”

Sint-Truiden en Californië

Vranken voorspelt ook een prijsstijg­ing voor champagne. “De prijzen van de druiven zijn de laatste jaren al zo’n 10 procent gestegen. In de Champagnes­treek kan je ook niet meer uitbreiden, de percelen zijn allemaal bezet. Dus kijken wij naar het buitenland. Ook al voor het klimaat. We hebben nu al 42 hectare in Engeland en we zouden ook graag investeren in Sint-Truiden. Ik heb er al een rondleidin­g gehad.” Dat ze in Sint-Truiden een wijnkennis­centrum hebben weet hij ook. Vorig jaar is hij namelijk uitgeroepe­n tot ereburger omdat hij op zijn fles het wapenschil­d gebruikt van de Truiense familie Vranken. Enkele jaren geleden had hij ook plannen om op de citadel van Luik een wijngaard van 4 hectare aan te leggen, maar met die plannen is hij na protest van buren gestopt. Ook in Californië maakt Vranken wijn. “Wij kopen ter plaatse druiven en maken daar wijn. We hebben geleerd dat Amerikanen erg chauvinist­isch zijn, zelfs meer dan Fransen. Ze houden van eigen producten en onze verkoop op de Amerikaans­e markt is fors gestegen sinds we daar aanwezig zijn.” Dat Vranken hofleveran­cier mag zijn, is trouwens deels een kwestie van geluk. “Je moet Belg zijn én een Belgisch bedrijf hebben. Ik ben toevallig ook voorzitter van ons Belgisch filiaal.” Vranken is ook Fransman en een fan van Ma- cron. “Al van het begin”, zegt hij. “Hij heeft nog maar twee fouten gemaakt: de snelheidsb­eperking tot 80 km per uur en de verhoging van de brandstofp­rijzen. Ik ben trouwens heel gelukkig dat hij deze week in het paleis ook mijn champagne heeft gedronken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium