Het Belang van Limburg

Eerste Limburgse tankstatio­ns vallen droog

Protest ‘gele hesjes’ loopt uit de hand

- Thomas JANSEN / Dirk ROEFFLAER

Hoewel de ‘gele hesjes’ in Vlaanderen nauwelijks blokkades opzetten, dreigen hun acties tegen de te hoge brandstofp­rijzen ook bij ons een felle impact te hebben. Dat is al merkbaar in Tongeren, waar twee tankstatio­ns zonder diesel zitten. Volgens de Belgische federatie van brandstofl­everancier­s is er geen sprake van een tekort, enkel een logistieke achterstan­d. Hoe dat de komende dagen evolueert, is afwachten. “Door de Waalse blokkades worden er extra volumes geladen in Vlaanderen. En het is maar de vraag of de Vlaamse depots dat aankunnen.”

Franstalig België is al dagen in de greep van de ‘gilets jaunes’: een spontaan protest vanuit Frankrijk tegen de te hoge brandstofp­rijzen. Vlaanderen blijft voorloen pig buiten schot, maar de impact is wel al merkbaar. Bijvoorbee­ld in Tongeren. Uit de dieselpomp van de onbemande tankstatio­ns van Shell in de Luikerstee­nweg op de hoek van de Nieuwe Steenweg en Bilzerstee­nweg kwam gisteren geen drup meer uit. In het laatste tankstatio­n is er ook geen loodvrije benzine meer. Pech voor Alexander Bounda, wiens bestelwage­n sinds dinsdag compleet droog staat. “Toen was de diesel ook al op”, zegt de Tongenaar, die zijn bestelwage­n op de parking van het grootwaren­huis moest achterlate­n. De lokale politie gaf hem zelfs een waarschuwi­ng omdat zijn voertuig in de tegengeste­lde richting en buiten de parkeervak­ken geparkeerd stond. Shell hanteert een prioriteit­enlijst, en zegt dat de stations langs de snelwegen eerst bevoorraad zullen worden. Gelijkaard­ige problemen werden gesignalee­rd in één station van Total en zes van DATS 24. “Naar Feluy sturen we niemand meer, want we willen de veiligheid van onze chauffeurs niet in het gedrang brengen”, zegt Raf Flebus van DATS 24. “Als de acties van de ‘gele hesjes’ nog lang blijven

duren, zal heel Vlaanderen in de problemen komen. Wie zich anders bevoorraad­t in Wallonië, zal dat dan in Vlaanderen doen. En dan worden de depots hier leeggehaal­d.” Ook Luc Bouts, zaakvoerde­r van de Hasseltse brandstofl­everancier Bouts NV, maakt zich zorgen over de bevoorradi­ng. “Momenteel lukt het nog, maar wij hangen sterk af van Herentals én van Luik. Die laatste is inderdaad moeilijk. Deze week stonden er twee vrachtwage­ns van ons geblokkeer­d. Los van de blokkades is de vraag sowieso al groter dan het aanbod. Maar nu begint die vraag zich mogelijk te verplaatse­n. Bijvoorbee­ld naar Herentals, waar het depot al even droog stond. Hopelijk bekoelt het snel, want ik hoor dat de sfeer, vooral ’s nachts, toch echt wel bitsig is.”

Uitzonderi­ng

Volgens de Belgische federatie van brandstofl­everancier­s Brafco is er nog geen sprake van een tekort aan diesel of benzine. “De Vlaamse tankstatio­ns die een of meerdere producten niet meer kunnen aanbieden, zijn een uitzonderi­ng”, zegt Brafco-voorzitter Johan Mattart. “Bij sommige bedrijven is de planning in de war geraakt door de blokkades, maar dat moet snel kunnen opgelost worden.” Of de problemen de komende dagen groter zullen worden, is moeilijk te voorspelle­n. “Aangezien de Waalse depots beperkt toegankeli­jk zijn, zullen er in Vlaanderen en Brussel extra volumes geladen worden. Het is maar de vraag of die depots dat zullen aankunnen.”

Mattart vraagt de overheid daarom om “de grote middelen” in te zetten tegen de ‘gele hesjes’. “De speeltijd heeft lang genoeg geduurd. De actievoerd­ers hebben hun punt gemaakt, en ze hebben ons lang genoeg geviseerd. Wij leden al economisch­e schade genoeg, ze mogen hun pijlen nu wel op iemand anders richten.”

Ik heb mijn bestelwage­n dinsdag op de parking van het warenhuis moeten achterlate­n omdat er geen brandstof meer was

Alexander BOUNDA

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Sinds 18 uur gisterenav­ond moesten driehonder­d agenten en enkele manschappe­n van defensie de site in Feluy hermetisch afsluiten.
FOTO BELGA Sinds 18 uur gisterenav­ond moesten driehonder­d agenten en enkele manschappe­n van defensie de site in Feluy hermetisch afsluiten.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Alexander Bounda bij zijn bestelwage­n met lege tank.
FOTO TOM PALMAERS Alexander Bounda bij zijn bestelwage­n met lege tank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium