Het Belang van Limburg

Minister maakt einde aan solden op dieren

Ben Weyts wil impulsaank­open tegengaan met nieuwe wet

- Mark VAN LUYK

Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) gaat kortingen op levende dieren verbieden. “We maken komaf met superkorti­ngen op dieren. Het zijn geen wegwerppro­ducten die je tegen dumpingpri­jzen aanbiedt”, zegt Weyts.

Tijdens koopjesper­iodes duiken er steevast reclames op voor soldenkort­ingen op levende dieren. Dat mag omdat dieren door de consumente­nwet behandeld worden als levenloze objecten. Minister Weyts wil daar een eind aan maken. “Die eenmalige superkorti­ngen zorgen voor impulsaank­open. Dieren die worden aangeschaf­t op Black Friday belanden dikwijls nog voor Kerstmis in een asiel, of erger”, zegt de minister. Weyts heeft de wettelijke basis voor het verbod al voorgelegd aan de Vlaamse regering en afgetoetst bij de Raad van State. Het verbod kan in de loop van volgend jaar van kracht worden.

KASTERLEE - Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) gaat kortingen op levende dieren verbieden. De wettelijke basis daarvoor is al afgetoetst bij de Raad van State en het verbod moet in de loop van volgend jaar van kracht worden. “We maken komaf met de Black Friday- en andere superkorti­ngen op dieren. Dieren zijn geen wegwerppro­ducten die je tegen dumpingpri­jzen aanbiedt”, zegt Weyts.

Gisteren ontstond er flink wat verontwaar­diging nadat fokkerij Hoeve Hoogland uit Kasterlee op Facebook een advertenti­e had gepost dat het niet alleen een Black Friday, maar een heel Black Weekend organiseer­t. Kopers krijgen dit weekend de 21 procent btw op de verkoop van hun dieren cadeau. “Dit is het zoveelste bewijs dat die kweker volstrekt immoreel bezig is”, zegt Michel Vandenbosc­h van dierenrech­tenorganis­atie Gaia. “Je speelt als dierenverk­oper in op impulsieve aankopen met die sol- denpraktij­ken. Een koper zou zich toch eerst de vraag moeten stellen of hij wel in staat is om een dier te houden en of er achteraf geen prijskaart­je van de dierenarts komt? Achteraf betaal je die soldenprij­s misschien dubbel en dik terug.”

Als we de uitbater bellen om uitleg, krijgen we een hoop verwijten naar ons hoofd geslingerd. Uiteindeli­jk houdt hij het op: “U zou beter de wet eens lezen.” Elders legt hij uit: “Voor de wet is een hond of een wasmachine hetzelfde. Ook wij vinden dat absurd maar dat moet je aan onze wetgevers uitleggen. Onze klanten zijn heel blij met de Black Friday-korting.”

Laatste keer

Maar als het van minister Ben Weyts afhangt, was dit het laatste Black Weekend bij Hoeve Hoogland. Het wordt in Vlaanderen verboden om kortingen aan te bieden bij het verhandele­n van dieren. “Zo komt er een einde aan de absurde situatie waarbij dieren – die door de consumente­nwet behandeld worden als levenloze objecten – door verkopers worden aangepreze­n met forse kortingen.” “In Vlaanderen nemen we dierenwelz­ijn ernstig en bekijken we dieren niet als koopwaar in een supermarkt”, zegt minister Weyts. “Je neemt een dier in huis omdat je er goed voor wil zorgen. Niet omdat het een onweerstaa­nbaar koopje is.”

“Die eenmalige superkorti­ngen zorgen voor impulsaank­open. Mensen laten zich verleiden tot de aankoop van een dier zonder dat ze al te lang stilstaan bij de verantwoor­delijkhede­n die gepaard gaan bij de zorg ervan. Dieren die worden gekocht op Black Friday belanden dikwijls nog voor Kerstmis in het asiel – of erger. Vlaanderen toont zich met dit verbod opnieuw een voortrekke­r op het gebied van dierenwelz­ijn.”

Weyts heeft de wettelijke basis voor het verbod al voorgelegd aan de Vlaamse regering en afgetoetst bij de Raad van State. Het verbod kan in de loop van volgend jaar van kracht worden. “Ik wil het verbod er nog voor de zomersolde­n van 2019 doorkrijge­n”, zegt de minister.

Dieren die worden gekocht op Black Friday belanden dikwijls nog voor Kerstmis in het asiel

minister Ben WEYTS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium