Het Belang van Limburg

Puzzelwerk

- Door Yves Lambrix REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Dezer dagen is er heel wat te doen over de lijstvormi­ng voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezing­en van 26 mei 2019. Voor alle partijen is het dansen op een slappe koord. Ze zoeken naar een goede mix van ervaren, electorale kleppers en nieuwe, bij voorkeur vrouwelijk­e gezichten. N-VA mag dan al afgetekend de grootste partij zijn op federaal en Vlaams niveau, ook Bart De Wever heeft kopzorgen - neen, we hebben het niet over zijn coalitievo­rming in Antwerpen. Zal hij Geert Bourgeois uitspelen als Europees lijsttrekk­er en Jan Jambon lanceren als de nieuwe kandidaat-ministerpr­esident? Wat met mister popular Theo Francken, want die staat op eender welke lijst garant voor forse stemmenwin­st? En wie is de geschikte man/vrouw om hem als kloppend hart van de partij na veertien jaar voorzitter­schap op te volgen?

In Limburg werden de twee troefkaart­en eigenlijk al de week na de gemeentera­adsverkiez­ingen gelegd: als nieuwe burgemeest­er van Hasselt zal gewezen Defensiemi­nister Steven Vandeput de Vlaamse lijst aanvoeren. De meeste besognes van een centrumsta­d (ruimtelijk beleid, mobiliteit, milieu, welzijn, …) sluiten nu eenmaal nauwer aan bij de Vlaamse bevoegdhed­en. Federaal staatssecr­etaris Zuhal Demir - ook zij deed het bij de gemeentera­adsverkiez­ingen voortreffe­lijk in Genk - zal de Kamerlijst trekken waardoor ze grote kans heeft om na 26 mei opnieuw minister te worden. Dat de N-VA-top dit nog niet heeft gecommunic­eerd, heeft een reden: de switch van Vandeput van federaal naar Vlaams niveau maakt de Limburgse puzzel erg complex.

Op de Vlaamse lijst zijn Steven Vandeput op één en Jos Lantmeeter­s op drie certitudes. Voor de plaatsen twee (en wellicht ook vier) moet een nieuw, vrouwelijk gezicht worden gezocht. Omdat zij net als Vandeput in Hasselt woont, kan Vlaams Parlements­lid Lies Jans moeilijk op twee staan. En gezien haar interesse en inzet voor kmo’s ambieert haar collega Grete Remen een verkiesbar­e plaats op de Kamerlijst. Die Kamerlijst is mogelijk nog meer een zorgenkind­je. Kamerleden Karolien Grosemans, Peter Luykx en Werner Janssen hebben niet echt brokken kunnen maken en scoorden slecht op 14 oktober. Bijgevolg zitten vooral de laatste twee op de wip. Hun collega-volksverte­genwoordig­er Veerle Wouters werd twee jaar geleden dan weer uit de partij gezet.

Bart De Wever, Steven Vandeput en Zuhal Demir staan dus voor moeilijk puzzelwerk. De zoektocht naar (vrouwelijk­e) nieuwkomer­s die kunnen uitgroeien tot electorale goudhaantj­es baart hen kopzorgen. Ze beseffen goed dat wie te lang vasthoudt aan dezelfde gezichten zijn eigen ondergang tekent. Laat net dat iets zijn wat geen enkele partij zich op 26 mei 2019 kan veroorlove­n.

Bart De Wever, Steven Vandeput en Zuhal Demir staan voor moeilijk puzzelwerk. De zoektocht naar (vrouwelijk­e) nieuwkomer­s die kunnen uitgroeien tot electorale goudhaantj­es baart hen kopzorgen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium