Het Belang van Limburg

Driehonder­d agenten sluiten site in Feluy hermetisch af

-

FELUY - Driehonder­d agenten en een aantal militairen moeten er sinds 18 uur gisteravon­d voor zorgen dat de situatie aan het depot in Feluy (Henegouwen) niet nogmaals escaleert.

In de nacht van woensdag op donderdag was het immers erg onrustig aan de Total-site, ter hoogte van de E19. De ‘gele hesjes’ kregen steun van gemaskerde relschoppe­rs, die het gemunt hadden op de ordedienst­en en een reportagep­loeg van de RTBf. Ze blokkeerde­n de snelweg in beide richtingen, en gooiden molotovcoc­ktails naar de politie. Die zette op haar beurt het waterkanon in. Volgens minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) werden 39 mensen opgepakt, en enkele voertuigen en gsm’s in beslag genomen. 24 amokmakers werden gerechteli­jk aangehoude­n. Volgens Jambon was het merendeel al bekend bij de politie. Tommy Leclercq, de gouverneur van Henegouwen, verklaarde dat alles in het werk gesteld moet worden om de blokkades te stoppen. “Het is gedaan, we mogen dit niet meer tolereren. De ‘gele hesjes’ wilden hun boodschap op een vreedzame manier overbrenge­n, maar er zijn anderen geïnfiltre­erd die enkel keet willen schoppen.”

Gisteren voerde de gouverneur de daad bij het woord. Sinds 18 uur gisteravon­d moeten 300 agenten en enkele manschappe­n van Defensie de site in Feluy hermetisch afsluiten. Wie de zone wil betreden zonder geldige reden, wordt teruggestu­urd.

Frankrijk

Het protest tegen de te hoge brandstofp­rijzen begon vorige week in Frankrijk, en waaide over naar Wallonië. Behalve in Feluy waren er al betogingen en blokkades in Wierde (Namen), Wandre (Luik), Sclessin (Luik) en Doornik. De voorbije dagen ontaardde dat ‘vreedzame’ protest steeds vaker in geweld, vandalisme, brandstich­ting en plundering­en.

Het protest breidde gisteren ook even uit naar Brussel. Een depot van Total in Neder-Over-Heembeek werd een tijdlang geblokkeer­d, maar de politie kon de toegang vrij snel weer vrijmaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium