Het Belang van Limburg

“Op donderdag weten we dat we moeten klaarstaan”

CAD en ziekenhuiz­en werken aan project om jonge probleemdr­inkers te helpen

- Gunter WILLEKENS

Vorig jaar belandden 2.334 Belgische tieners van 12 tot 17 jaar, of zes per dag, in het ziekenhuis nadat ze (veel) te veel gedronken hadden. “Het hoogste cijfer in tien jaar tijd”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. De Limburgse jeugd blijkt een voorbeeld voor de rest van het land. “Maar op donderdag, fuifdag, kan het wel eens druk zijn”, zegt spoedarts Steven Heemskerk (Jessa).

In 2017 steeg het aantal jongeren dat met een alcoholver­giftiging in een Belgisch ziekenhuis werd opgenomen met acht procent ten opzichte van een jaar eerder. In totaal ging het om 2.334 tieners, gelijk verdeeld over jongens en meisjes van 12 tot 17 jaar. “Alcohol is een sociaal aanvaarde drug”, zegt Luc Van Gorp (CM). “Vaak komen ze er thuis met een bolwassing van af, en zijn de ouders vooral kwaad over de rekening van het ziekenhuis.” Ook 103 Limburgse jongeren belandden in 2017 zo in het ziekenhuis. “Daarmee doet Limburg het veel beter dan de rest van het land. Mogelijk ligt dat aan het ontbreken van grote steden”, zegt Van Gorp. “In de dorpse gemeenscha­ppen is meer sociale controle. Het alcoholpro­bleem manifestee­rt zich vooral in de provincies die aan Frankrijk grenzen. Wellicht doet drankmisbr­uik zich vaker voor in arme milieus.” “Problemati­sch drinkgedra­g doet zich voor in alle sociale lagen”, zegt David Fraters van het Centrum voor Alcohol en andere Drugproble­men (CAD). “Het is ons aanvoelen dat jongeren nu beter omgaan met alcohol. Er blijft wel een vaste groep van stevige gebruikers bestaan. Wij krijgen ook vaker alarmsigna­len vanuit ziekenhuiz­en, over jonge tieners.” “Het fenomeen doet zich vooral voor tijdens de schoolvaka­nties en wanneer er grote fuiven worden georganise­erd, zoals Chrysostom­os”, klinkt het bij het Ziekenhuis Oost-Limburg. “We kunnen voorspelle­n wanneer het druk wordt”, bevestigt dokter Steven Heemskerk van het Jessa Ziekenhuis. “Op donderdag, wanneer studenten hun fuiven organisere­n, weten we dat we klaar moeten staan. Vooral het voordrinke­n, waarbij jongeren grote hoeveelhed­en sterkedran­k drinken om ‘in de stemming te komen’, vormt een probleem. Vaak worden jongeren binnen gebracht die ergens onderkinde­ren weg gevonden zijn, nog voor ze de fuif hebben bereikt.”

Langere begeleidin­g

Gevallen met een dodelijke afloop zoals in de grootste Vlaamse steden kent men in Hasselt nog niet, maar het Jessa Ziekenhuis werkt nu samen met het CAD, de stad en Ligant (het Limburgs netwerk voor geestelijk­e gezondheid voor en jongeren) aan een hulpverlen­ingstrajec­t om te vermijden dat het ooit zo ver moet komen. “Een foldertje aanreiken wanneer een jongere na een alcoholint­oxicatie het ziekenhuis verlaat, volstaat niet”, zegt David Fraters van het CAD. “Om te voorkomen dat een jongere in de greep van alcohol komt, kan een langere begeleidin­g nodig zijn.” CM en CAD pleiten voor het optrekken van de leeftijdsg­rens voor alcoholgeb­ruik. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) is tegen. “Jongvolwas­senen moeten de kans krijgen om met hun verantwoor­delijkhede­n te leren omgaan. Kijk naar Groot-Brittannië, waar alcohol onder de 18 jaar verboden is: ondanks de strenge regels belanden daar nog steeds heel wat bingedrink­ende tieners in het ziekenhuis. De oplossing ligt niet in een verbod maar in preventie.”

→ Meer info via alcoholhul­p.be en druglijn.be

Alcohol is een sociaal aanvaarde drug. Vaak komen die jongeren er met een bolwassing van af, en zijn de ouders vooral kwaad om de rekening van het ziekenhuis Luc VAN GORP Voorzitter CM

 ?? FOTO JIMMY KETS ??
FOTO JIMMY KETS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium