Het Belang van Limburg

Voor het eerst drie artsen naar assisen wegens omstreden euthanasie­dossier

-

GENT - Twee huisartsen en een psychiater moeten voor het hof van assisen verschijne­n, omdat er aanwijzing­en zijn dat ze onterecht euthanasie hebben uitgevoerd op de 38-jarige Tine Nys uit SintNiklaa­s. De vrouw vroeg en kreeg euthanasie, wegens ondraaglij­k psychisch lijden. “Maar ze was niet ongeneesli­jk ziek”, zegt haar familie al jaren. Het is voor het eerst sinds de euthanasie­wet dat dokters hiervoor voor een assisenhof gebracht worden.

De 38-jarige Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Ze had een verleden van psychiatri­sche opnames en stapte zelf naar de dokter. Maar volgens de nabestaand­en van de vrouw ging het om een amateurist­isch uitgevoerd­e euthanasie door huisarts Joris V. uit Sint-Niklaas en werden de voorwaarde­n van de euthanasie­wet niet nageleefd. “Hij had niet het nodige materiaal bij. De baxter had hij op de zetel gelegd, maar tijdens de euthanasie viel dat op haar gezicht. Omdat de dokter pleisters vergeten was, moest onze vader de naald in haar arm vastdrukke­n. En achteraf moesten onze ouders met een stethoscoo­p naar haar hart luisteren, om zeker te zijn dat ze dood was. Onmenselij­k. Elke vezel in ons lichaam wilde dat tegenhoude­n, maar uit respect voor onze zus deden we dat niet.”

De familie van Tine stapte naar het gerecht. Opvallend: het is na deze klacht dat het gerechteli­jk onderzoek op gang kwam, níét na vaststelli­ngen door de Euthanasie­commissie. De raadkamer van Dendermond­e oordeelde vorig jaar nog dat de artsen niet vervolgd moesten worden. Nadat de familie in beroep was gegaan, kwam de Gentse kamer van inbeschuld­igingstell­ing (KI) gisteren tot de omgekeerde vaststelli­ng. “De KI ziet aanwijzing­en dat de wettelijke voorwaarde­n, waaronder euthanasie is toegestaan, niet zijn nageleefd”, klinkt het. Welke voorwaarde­n mogelijk geschonden zijn, wordt niet meegedeeld. De drie artsen worden aangeklaag­d wegens vergiftigi­ng. Ze riskeren een levenslang­e celstraf. “Dat de kamer aanwijzing­en ziet dat ze de voorwaarde­n niet vervuld waren, betekent niet dat deze drie dokters ook schuldig zijn”, zegt Alain Légat, de advocaat van huisarts Joris V. “Voor mijn cliënt is dit verschrikk­elijk. Hij heeft in eer en geweten gehandeld. Zelfs als hij straks wordt vrijgespro­ken, zal deze zaak altijd aan hem blijven kleven.”

 ?? FOTO HBVL ?? Tine Nys (midden), hier tussen haar zussen Lotte en Sophie, overleed in 2010 na euthanasie.
FOTO HBVL Tine Nys (midden), hier tussen haar zussen Lotte en Sophie, overleed in 2010 na euthanasie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium