Het Belang van Limburg

Houthalens­e winkel laat klanten meer betalen als protest tegen Black Friday

-

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Terwijl de grote ketens vandaag op Black Friday met grote kortingen gooien, verhoogt Blabloom in Houthalen zijn prijzen. Symbolisch althans: wie er vandaag iets koopt, kan vijf euro extra betalen voor een goed doel.

Black Friday is een Amerikaans­e koopjesdag die ook in ons land steeds populairde­r wordt, vooral bij grote ketens. “Iedereen wordt platgebomb­ardeerd met Black Friday-promoties”, zegt Kim Smeets van Blabloom, een duurzame winkel in Houthalen-Oost die vooral producten voor kinderen aanbiedt. “We hebben gekozen om niet mee te gaan in de hype: we laten klanten vandaag zelfs 5 euro meer betalen. Niet voor een of andere impulsaank­oop, maar voor het goede doel. Als bedrijf doen wij daar nog eens 5 euro bovenop. Het goed doel dat we gekozen hebben is vzw Pinocchio, dat zich inzet voor kinderen met brandwonde­n.” Black Friday is volgens Blabloom hét symbool bij uitstek van de consumptie­maatschapp­ij. “Dit druist in tegen onze waarden en normen”, zegt Smeets. “We doen bewust niet mee, als statement tegen overconsum­ptie en de wegwerpmaa­tschappij. We hopen dat mensen zich de vraag gaan stellen of Black Friday wel nodig is. Mensen kopen meer en meer. We willen hen laten inzien dat veel en goedkoop niet altijd beter is. Dat ze beter kunnen investeren in duurzame producten, die misschien wel duurder zijn maar langer meegaan.”

Volgens een bevraging van Unizo doen bijna zes op de tien zelfstandi­gen niet mee aan Black Friday. “Als het aankomt op de prijs, kan het merendeel niet op tegen de grote jongens”, zegt Sergio Destino, woordvoerd­er van Unizo Limburg. “De marges in de retail staan zo al onder druk. Onze handelaars kunnen het verschil maken op andere vlakken. Zij zetten in op beleving. Black Friday boycotten heeft weinig zin: het gaat niet verdwijnen. Maar je kan het wel ombuigen tot iets positiefs, zoals Blabloom doet. Andere handelaars geven hun klanten vandaag bijvoorbee­ld een glas cava.”

 ?? FOTO HBVL ?? Kim Smeets en Annelies Vanvincken­roye van Blabloom.
FOTO HBVL Kim Smeets en Annelies Vanvincken­roye van Blabloom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium