Het Belang van Limburg

Gedoe met ID-kaarten kost fusiegemee­nten 1,2 miljoen euro

Administra­tieve last van fusieopera­tie berekend

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - De zeven nieuwe fusiegemee­nten in Vlaanderen zullen samen voor 1,2 miljoen euro aan kosten moeten maken door het gedoe met de identiteit­skaarten van hun bijna 200.000 inwoners. Vanaf 1 januari moeten die allemaal terug naar het gemeentehu­is om de chip op hun ID-kaart aan te laten passen en dat zal de ambtenaren heel wat extra werk bezorgen, zo voorspelle­n de UHasselt en de Dienst voor Administra­tieve Vereenvoud­iging.

Binnen het jaar na de fusieopera­tie moeten alle inwoners van de zen nieuwe gemeenten, waaronder ook het Limburgse Oudsbergen en Pelt, met hun identiteit­skaart langsgaan in het gemeentehu­is. Dat is nodig omdat de adresgegev­ens op de chip aangepast moeten worden aan de nieuwe gemeentena­men. Daarom geldt de aanpassing niet alleen voor zij die een nieuwe straatnaam krijgen, maar voor alle inwoners van de fusiegemee­nten. De gemeenten zelf hadden gehoopt dat die aanpassing automatisc­h kon verlopen, maar op vraag van de Gegevensbe­schermings­autoriteit (de vroegere Privacycom­missie, red.) moet iedereen zich fysiek aanmelden in het gemeentehu­is.

Extra ambtenaar

Die manuele operatie zal de zeven nieuwe gemeentebe­sturen samen 1.233.623 euro kosten. Dat berekenden onderzoeke­rs van de UHasselt en de Dienst voor de Administra­tieve Vereenvoud­iging. Die kost is berekend op het extra werk dat verwacht wordt voor de ambtenaren. De onderzoeke­rs rekenen daarvoor op een gemiddeld uurtarief van 38,09 euro en een gemiddelde tijdsduur van tien minuten voor de administra­tieve afhandelin­g. Volgens schattinge­n van de gemeente Aalter, is er een jaar lang één extra ambtenaar nodig per gemeente om de administra­tieve lasten te verwerken.

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten vraagt daarom aan minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) om het adres pas te laten aanpassen als de ID-kaart vervalt. Dat is ten laatste op 1 januari 2029.

Nieuwe straatname­n

De onderzoeke­rs berekenden ook wat het inwoners ‘kost’ om hun chip te laten aanpassen. In se is dat gratis, maar ze moeten er wel voor naar het gemeentehu­is. De tijd die ze daarmee verliezen (gemiddeld 36 minuten) en de verplaatsi­ngskosten (gemiddeld 2 euro) komen samen neer op een maatschapp­elijke kost van 3,2 miljoen euro. Voor inwoners die een nieuwe straatnaam krijgen, komen daar nog extra lasten bij. Zij moeten zelf contact nemen met de leverancie­rs van bijvoorbee­ld telecom, gas en elektricit­eit om hun contracten te laten aanpassen. Dat betekent voor de betrokken burgers een totale administra­tieve last van 322.349 euro, voor de betrokken bedrijven gaat het om een last van 888.104 euro.

Alles samen bedragen de administra­tieve lasten van de fusieopera­tie 5.657.839 euro. Daar komen tot slot ook nog een tot nu toe onbekend aantal andere kosten bij, zoals het maken van nieuwe straatnaam­borden, het maken van nieuwe gemeentelo­go’s of het eventueel bouwen van een nieuw gemeentehu­is.

 ?? FOTO PHN ?? Volgens schattinge­n is er een jaar lang één extra ambtenaar nodig per gemeente om de extra administra­tieve lasten van de fusie te verwerken.
FOTO PHN Volgens schattinge­n is er een jaar lang één extra ambtenaar nodig per gemeente om de extra administra­tieve lasten van de fusie te verwerken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium