Het Belang van Limburg

“26 bladzijden gewauwel”

Brexit-akkoord valt niet goed in Brits parlement

- Luc STANDAERT

LONDEN/BRUSSEL - Er is een akkoord over de Brexit. Nadat eerder al overeenste­mming bereikt was over het 585 pagina’s tellende scheidings­verdrag, zijn Britse en EU-onderhande­laars het nu ook eens geraakt over de toekomstig­e relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Europees Raadsvoorz­itter Donald Tusk meldde donderdago­chtend dat de onderhande­laars het eens waren geraakt over een 26 pagina’s tellende tekst die de krijtlijne­n uitzet voor de verhouding tussen het Verenigde Koninkrijk en de Europese Unie eens de Brexit na 29 maart volgend jaar – plus een overgangsp­eriode tot eind 2020 – een feit is.

Die tekst is een ‘politieke verklaring’ die niet bindend is, maar toch belangrijk­er geacht wordt dan het scheidings­akkoord zelf. Zondag komen de staatshoof­den en regeringsl­eiders van de 27 en Theresa May (foto) naar Brussel om het scheidings­verdrag en de politieke verklaring te onderteken­en. De overeenste­mming betekent nog niet dat alles nu in kannen en kruiken is. De tekst blinkt namelijk uit door vaagheid. Zo zijn een aantal Europese landen ongerust over de toegang van hun vissersvlo­ten tot de Britse wateren na de Brexit. De tekst vermeldt daarover alleen dat Londen en de 27 overblijve­nde lidstaten ‘het maximum’ zullen doen om daarover een akkoord te vinden tegen 2020. Geen woord ook over Gibraltar, hoewel de Spaanse premier Pedro Sanchez al tweemaal gedreigd heeft zijn veto te stellen als Spanje niet meer garanties krijgt betrokken te worden bij elke beslissing over de toekomst van Gibraltar. Enerzijds wordt er van uitgegaan dat Spanje “iets zal krijgen” zondag. Anderzijds hebben zowel de Franse president Emmanuel Macron als de Duitse kanselier Angela Merkel al laten weten dat ze zondag enkel en alleen naar Brussel komen om de teksten te onderteken­en zoals ze nu zijn. Geen sprake van nog te onderhande­len over wat dan ook.

Toch ligt de grootste horde die nog genomen moet worden niet in Brussel, maar in Londen.

“Gewauwel”

In een korte verklaring noemde Theresa May de overeenkom­st gisteren “het juiste akkoord voor Groot-Brittannië”. “Het komt tegemoet aan de keuze van het referendum… Dit geeft ons terug de controle over onze grenzen, over ons geld en over onze wetten, en het beschermt onze jobs, onze veiligheid en de integritei­t van het Verenigd Koninkrijk.” Daarna trok de premier naar het Lagerhuis om haar akkoord te verdedigen tegenover de parlements­leden. Geen gemakkelij­ke taak, want zowel de Labouroppo­sitie als een groot deel van haar eigen Conservati­eve partij zijn tegen. Labourleid­er Jeremy Corbyn maakte brandhout van de politieke verklaring: “26 bladzijden gewauwel waar niets concreets in staat en die twee jaar geleden al geschreven hadden kunnen worden”.

Volgens Corbyn maakt de politieke verklaring zoals ze nu is de onzekerhei­d alleen maar groter: “Het is duidelijk dat er helemaal geen akkoord is, over niets”. Maar ook veel leden van Mays eigen Conservati­even, te beginnen met ex-minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson, lieten geen spaander heel van het akkoord. “Deze deal maakt complete onzin van de Brexit”, aldus Johnson. Als er zondag een akkoord komt met de EU dan volgt er op 11 december een stemming in het Brits parlement. May heeft tot dan de tijd om een meerderhei­d voor haar Brexitakko­ord te vinden, want op dit ogenblik is die meerderhei­d er niet.

Over één ding was de premier gisteren duidelijk: er komt geen nieuw referendum zolang zij eerste minister is. Als het parlement daarvoor kiest, neemt ze ontslag.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium