Het Belang van Limburg

Trump ruziet met opperrecht­er

-

WASHINGTON - De Amerikaans­e operrechte­r John Roberts heeft president Trump publiekeli­jk de les gelezen nadat die een lagere magistraat “een Obama-rechter” genoemd had. De president was niet onder de indruk en liet per tweet weten dat rechters geen verstand hebben van veiligheid­skwesties. Integendee­l, “ze maken ons land zelfs onveilig”.

De ruzie tussen de kopstukken van de uitvoerend­e en de rechterlij­ke macht volgt op de schorsing van Trumps verstrengi­ng van de asielregel­s. In een reactie noemde de president de rechter die het vonnis velde “een Obama-rechter”.

Dat schoot in het verkeerde keelgat bij John Roberts (foto), de voorzitter van het Amerikaans­e hooggerech­tshof en de hoogste magistraat in de Verenigde Staten. “Wij hebben geen Obama-rechters, geen Trump-rechters, geen Clintonrec­hters of Bush-rechters”, liet Roberts in een persberich­t weten. “Wij hebben wel een groep van buitengewo­on toegewijde magistrate­n die hun uiterste best doen om iedereen die voor hen verschijnt gelijk te behandelen.” Zo’n terechtwij­zing van de chef van de uitvoerend­e macht door de chef van de rechterlij­ke macht is totaal ongezien in het Amerikaans­e rechtssyst­eem.

Twittertir­ade

Maar Trump zou Trump niet zijn als hij geen repliek zou twitteren: “Sorry opperrecht­er John Roberts, maar er zijn wel degelijk “Obama-rechters”, en ze hebben een totaal andere kijk op de zaken dan de mensen die belast zijn met de veiligheid van ons land.”

Na er een nachtje over geslapen te hebben, vond de president donderdago­chtend blijkbaar dat hij niet duidelijk genoeg geweest was: “Rechter Roberts kan zeggen wat hij wil, maar het negende gerechtsdi­strict is een totale ramp. Rechters moeten geen vonnissen vellen over veiligheid aan de grens of eender waar elders. Ze kennen er niks van en ze maken ons land onveilig. Onze fantastisc­he politie moet haar werk kunnen doen!” Opperrecht­er Roberts is volgens de Trump-terminolog­ie trouwens een Bush-rechter. Hij werd in 2005 benoemd door president George Bush jr. en is een conservati­ef.

“In godsnaam!”

President Trump had woensdag op wel meer vlakken een zware dag. Volgens verschille­nde Amerikaans­e media kwam het tijdens de kabinetsra­ad tot een hoogoplope­nde discussie tussen de president aan de ene kant, en stafchef John Kelly en minister van Binnenland­se Veiligheid Kirstjen Nielsen aan de andere kant. De ruzie draaide om de eis van de president dat er vanuit het Witte Huis een memo zou worden uitgegeven om de VS-militairen aan de grens met Mexico toestemmin­g te geven ‘dodelijk geweld’ te gebruiken tegen migranten. Volgens Kelly en Nielsen heeft de president daartoe de bevoegdhei­d niet. Maar uiteindeli­jk kwam de memo er toch. Minister van Defensie John Mattis liet duidelijk merken dat hij niet van plan is iets te wijzigen aan de huidige opdracht van de troepen aan de grens. Het risico dat de militairen op migranten zouden schieten is volgens de minister van

Defensie minimaal: “In godsnaam! Ze dragen niet eens vuurwapens!”, antwoordde hij desgevraag­d.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium