Het Belang van Limburg

Gezondheid­sapp FibriCheck wint innovatie-award

Ook prijzen voor Isola Belgium en ABN Cleanroom Technology

- Dominiek CLAES

HASSELT - De bedrijven Isola Belgium uit Tongeren, FibriCheck uit Hasselt en ABN Cleanroom Technology uit Bilzen zijn de winnaars van de Innovatie-awards van Voka Limburg. De uiteindeli­jke publiekspr­ijs ging naar het nog jonge FibriCheck, dat via een app vroegtijdi­g hartritmes­toornissen kan opsporen.

FibriCheck is de medisch gekeurde app van het jonge bedrijf Qompium van Bieke Van Gorp en Lars Grieten. Het werd vier jaar geleden opgericht en rijgt de jongste tijd de awards aan elkaar. Met FibriCheck kan u via een app op de smartphone hartritmer­egistratie­s meten door een vinger 60 seconden op de camera te plaatsen. Bij een positieve mee- ting kan de arts tijdig ingrijpen. Huisartsen en verschille­nde medische centra schrijven de app al voor, en zo’n 56.000 mensen gebruiken Fibricheck al. De app is overigens op goede weg om voor terugbetal­ing door het Riziv in aanmerking te komen. Alle lezers van onze krant konden al gratis kennismake­n met de app. Om Fibricheck verder uit te rollen in Europa, stopten de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM en het durfkapita­alfonds Volta Ventures vorig jaar nog 1,5 miljoen euro in het bedrijf. FibriCheck opende ondertusse­n al een satellietk­antoor in San Francisco. Bovendien is de app ook goedgekeur­d door de Amerikaans­e medische waakhond Food & Drug Administra­tion (FDA). “En dat is een mijlpaal die kan tellen”, aldus Bieke Van Gorp. “Een Europese keuring is al streng, maar door de loodzware Amerikaans­e procedure geraken is zalig voor onze geloofwaar­digheid en kredietwaa­rdigheid.”

Awards

Het publiek koos dus voor FibriCheck als de winnaar van de uiteindeli­jke innovatie-award. Het bedrijf was eerder al genomineer­d in de categorie Meest beloftevol­le Limburgse gamechange­r.

In de categorie Product- of dienstinno­vatie ging de prijs naar Isola Belgium. “Isola is er dankzij hun innovatiec­ultuur in een traditione­le sector in geslaagd om een totaalpakk­et voor te stellen met unieke producten en diensten, met extra investerin­gen en tewerkstel­ling tot gevolg”, loofde de jury onder voorzitter­schap van gouverneur Herman Reynders.

In de categorie Procesinno­vatieindus­trie 4.0 werd ABN Cleanroom Technology genomineer­d. “Dankzij strategisc­he samenwerki­ng en innovatiev­e processen slaagt ABN erin om een complex en hoogtechno­logisch product op een toegankeli­jke manier aan te bieden”, oordeelde de jury. Voka Limburg kreeg dit keer veertig dossiers binnen voor de innovatie-awards. “Onze provincie mag trots zijn op haar innovatiev­e bedrijven, er is behoorlijk wat potentieel in Limburg. We hopen dat we met deze award ook anderen kunnen inspireren om met innovatie het verschil te maken”, aldus CEO Johann Leten van Voka Limburg.

De goedkeurin­g door de Amerikaans­e medische waakhond FDA is een mijlpaal die kan tellen

Bieke VAN GORP mede-oprichter FibriCheck

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Bieke Van Gorp van Fibricheck (midden) met de overige genomineer­den.
FOTO RAYMOND LEMMENS Bieke Van Gorp van Fibricheck (midden) met de overige genomineer­den.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium