Het Belang van Limburg

Alternatie­ve IJzeren Rijn krijgt Europese steun

-

BRUSSEL - De verbinding Antwerpen-Duisburg is opgenomen in het Europees kernnetwer­k van grensovers­chrijdende spoorwegen. Dat gebeurde na tussenkoms­t van CD&V, N-VA en sp.a in de Transportc­ommissie van het Europees Parlement. “Wij hopen hiermee een nieuwe impuls te geven aan dit alternatie­ve IJzeren Rijn-tracé”, reageert Ivo Belet (CD&V).

De Transportc­ommissie keurde gisteren de projectenl­ijst goed voor Connecting Europe Facility II, een steunprogr­amma van 30,6 miljard euro voor investerin­gen in grensovers­chrijdend vervoer in 2021-2027. Het kernnetwer­k kan rekenen op driekwart van deze middelen. Hoeveel precies naar de spoorweg Antwerpen-Duisburg gaat, moet nog onderhande­ld worden met de Europese Commissie.

Zoals bekend staat de IJzeren Rijn al tientallen jaren hoog op het verlanglij­stje van de Antwerpse haven. De heropening van deze goederenli­jn naar het Duitse Ruhrgebied stuit vooral op protest in Nederlands-Limburg, omdat het historisch tracé naar Mönchengla­dbach door natuurgebi­ed De Meinweg loopt. Begin dit jaar werd de studie voorgestel­d over 3RX, een alternatie­f tracé dat via Venlo naar Duisburg loopt. Dat alternatie­f staat nu op de Europese projectenl­ijst.

Voor Europarlem­entslid Ivo Belet

(foto) is dat een goede zaak. “Het is belangrijk voor onze Vlaamse havens dat deze spoorlijn een nieuwe impuls krijgt. De huidige Montzenrou­te, die de haven van Antwerpen met Aken en het Ruhrgebied verbindt, is verouderd en heeft te kampen met congestie.” De totale investerin­g voor de ingebruikn­ame van de spoorweg Antwerpen-Duisburg bedraagt 770 miljoen euro, aanzienlij­k minder dan de 1,16 miljard voor het historisch­e tracé. In totaal zouden de werken 7 tot 13 jaar duren. Een van de nodige werken is de elektrific­atie van Lijn 19 Mol-Hamont, die tegen 2020 afgerond moet zijn. Ook dat gebeurt deels met Europees geld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium