Het Belang van Limburg

De leraar die elk kind kon leren rekenen

Leopoldsbu­rg

- Sue SOMERS

Ludo Kenens had iets met getallen. Als hij met zijn vrouw ging winkelen in de supermarkt, had hij het aankoopbed­rag uit het hoofd berekend nog voor ze aan de kassa waren. Als leraar ontwikkeld­e hij een eigen rekenmetho­de waarmee hij kinderen met dyscalculi­e succesvol leerde rekenen. “Hij schreef kinderen nooit af.”

“Trotse oprichter van de Rekenacade­mie” en “Ontwikkela­ar van de Ludo Kenens rekenmetho­de”, zo meldt zijn overlijden­sbericht. Wie een rekenmetho­de bedenkt en er een academie op bouwt, heeft de onverdeeld­e aandacht van deze rubriek. “Wat fijn”, vindt weduwe Erna Leten. “Ludo was een goedhartig­e, gedreven man. Hij had altijd het beste voor met de mensen.” Vooral kinderen die het moeilijk hadden op school kregen bijzondere aandacht van Ludo. Als leraar was hij geboeid door remediëren­d leren. Kinderen bijspijker­en en ze op hetzelfde niveau brengen als hun klasgenoot­jes was zijn missie. Maar nooit met de harde hand, benadrukt Erna. “Het welbevinde­n van de kinderen stond voorop. Ludo gaf kinderen en hun ouders vertrouwen, waardoor ze stappen vooruit konden zetten.”

Cognitieve functies

Ludo begon zijn loopbaan als leerkracht in het buitengewo­on secundair onderwijs in Beringen-Mijn, waar hij algemene vorming gaf aan leerlingen van zestien tot achttien jaar. Daarna ging hij aan de slag in De Linde in Heusden-Zolder, een school voor buitengewo­on lager onderwijs. Hij werkte onder meer als taakleerkr­acht, specifiek voor rekenen, en werd er later directeur.

“Als directeur vond hij dat kinderen en ouders gezien en gehoord moesten worden. Als er een probleem was, dan maakte hij dat bespreekba­ar”, vertelt Erna. Als de ouders er niet uit kwamen, bedacht Ludo zelf een oplossing. “Kinderen die niet mee op schoolreis konden gaan omdat hun ouders krap bij kas zaten, mochten van Ludo toch mee. Desnoods betaalde hij het zelf.” Ludo’s aanpak als taakleerkr­acht was gebaseerd op de Feuerstein­methodolog­ie, die bekendstaa­t voor de positieve benadering van mensen met een ontwikkeli­ngsachters­tand. De Roemeense psycholoog Reuven Feuerstein werkte na de Tweede Wereldoorl­og in Israël met verweesde en ernstig getraumati­seerde kinderen die na de Holocaust terugkeerd­en uit de concentrat­iekampen. De leerachter­stand van de kinderen ervoer Feuerstein niet als een plafond, integendee­l: voor hem waren de barrières veeleer een vertrekpun­t voor verdere ontplooiin­g. Kan niet bestaat niet.

Als iedereen kan blijven leren, zo bedacht Ludo, dan ook kinderen met dyscalculi­e. “Een leerachter­stand is een signaal dat een kind een bepaalde cognitieve functie niet onder de knie heeft”, legt Erna uit. “Als een kind niet kon rekenen, dan onderzocht Ludo wat de oorzaak daarvan was. Sukkelde het kind met waarnemen? Hoe zat het met logisch nadenken? Kon het verbanden leggen?”

Op maat van elk kind werkte Ludo oefeningen uit, die hij visualisee­rde met bolletjes en blokjes. Na een oefensessi­e in de Rekenacade­mie gaf hij het kind taken mee en leidde hij ouders op, zodat ze hun kinderen konden helpen. Ludo trainde ook scholen die zijn cursusmate­riaal en methode gebruikten.

Gemotiveer­d

Het succes van Ludo Kenens’ rekenmetho­de was afhankelij­k van verschille­nde factoren. Soms moesten kinderen maar enkele keren langskomen in de Rekenacade­mie, soms duurde het langer. “Sommige kinderen kwamen pas als ze in het derde leerjaar zaten. Dan kan je de achterstan­d moeilijker ophalen dan bij een kind in het eerste leerjaar”, weet Erna. Ludo stond erop zijn tussenkoms­ten zo kort en zo speels mogelijk te houden. Kort zodat ouders maar één keer in de drie weken bij hem moesten langskomen, speels omdat het kind gemotiveer­d moest blijven en het zich goed moest voelen. Daarom maakte Ludo ook gebruik van tekeningen van zijn dochter Sofie, die illustra- trice is.

De meeste kinderen die langskwame­n in de Rekenacade­mie zaten in het lager onderwijs, niet in het bijzonder onderwijs. “Maar velen van hen dreigden de overstap te maken. Ludo ging daarom altijd naar de leerkracht­en van de kinderen, om hen te ondersteun­en bij de oefeningen die hij het kind had gegeven. De meeste leerkracht­en wisten dat te appreciëre­n, maar sommigen hadden liever niet dat je op hun terrein kwam”, zegt Erna. “Ludo accepteerd­e dat, hij kende zijn plek. Maar hij schreef nooit kinderen af.” Als kind had Ludo al iets met getallen. Hij leerde snel hoofdreken­en, een vaardighei­d die hij zijn hele leven bleef trainen. “Als we gingen winkelen in de supermarkt, had Ludo al tot na de komma uitgereken­d wat we precies moesten betalen, nog voor we aan de kassa waren”, zegt Erna. “Hij had het zelden fout.”

Grapjes maken

De rest van zijn vrije tijd ging op aan zijn gezin. Ludo was een familieman die van elke dag een feest maakte en die ervan genoot dat zijn vier kinderen hun dromen waarmaakte­n. Hij hield van muziek, van fotografie en van de schilderku­nst, onder meer van zijn vrouw. “Zelfs al trok het op niet veel, dan nog vond hij mijn schilderwe­rk geweldig”, vertelt Erna. Ludo was ook gek van Corvettes. Hij verzamelde alle schaalmode­llen die hij kon vinden en bezat ooit een sportwagen, die hij zelf onderhield. “Hij ging altijd in de diepte”, zegt Erna. “Als hij geïntrigee­rd raakte door een onderwerp, dan wilde hij daar alles van weten.” Ludo overleed aan de gevolgen van nierkanker. Hij was al enkele jaren ziek, maar de laatste zes maanden ging hij snel achteruit. “Toch bleef hij positief en maakte hij nog altijd grapjes”, zegt Erna. “Hij had een innemende persoonlij­kheid. Wat Ludo mij en de kinderen de laatste maanden aan warmte en moed heeft meegegeven, daar kunnen we nog honderd jaar mee verder.”

 ?? FOTO HBVL ?? Ludo’s aanpak in De Rekenacade­mie was gebaseerd op de Feuerstein­methodolog­ie, die bekendstaa­t voor de positieve benadering van mensen met een ontwikkeli­ngsachters­tand.
FOTO HBVL Ludo’s aanpak in De Rekenacade­mie was gebaseerd op de Feuerstein­methodolog­ie, die bekendstaa­t voor de positieve benadering van mensen met een ontwikkeli­ngsachters­tand.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium