Het Belang van Limburg

Drie gezinnen dakloos na hevige brand

Banneuxwij­k springt meteen in de bres met inzamelact­ie

- Dirk JACOBS

Een uitslaande brand heeft donderdaga­vond drie rijhuizen in de Bevrijding­slaan in de Hasseltse Banneuxwij­k tijdelijk onbewoonba­ar gemaakt. De brand ontstond in het achterste gedeelte van het middelste huis, vlakbij de keuken. Een meisje raakte lichtgewon­d.

“We werden opgeroepen voor een keukenbran­d, maar bij aankomst woedde het vuur al hevig”, bevestigt kapitein Bert Thys van de brandweer Zuidwest Limburg. “Omdat ook het rolluik van de voordeur naar beneden was en de bewoners daar niet bij geraakten, hebben we de brand moeten aanvallen via één van de naastgeleg­en huizen. Gelukkig ontwikkeld­e het vuur zich helemaal aan de achterzijd­e van de woonst, zodat we de vuurhaard eigenlijk binnen enkele minuten konden bestrijden. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.” Iedereen die in het huis aanwezig was kon tijdig buiten geraken. Een meisje liep lichte brandwonde­n op aan de hand. De brandweer kon voorkomen dat de vlammen oversloege­n naar de aanpalende huizen, toch zijn de drie gezinnen tijdelijk dakloos. “In beide aanpalende woningen is er rookschade. Ook die bewoners moeten elders onderdak zoeken tot hun huizen opgeruimd zijn.” “Twee gezinnen hebben een onderkomen bij familie of vrienden gevonden”, vertelt burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V). “Het ergst getroffen gezin, een koppel met drie kinderen, kan voorlopig terecht in het Jeugdhotel.”

Inzamelact­ie

Meteen ontstond in de druk bevolkte Banneuxwij­k spontaan een inzamelact­ie om de getroffen gezinnen van kleding en andere goederen te voorzien. “Daarvoor hebben ze onze Facebookpa­gina Banneuxwij­k.be gebruikt”, zegt Vital Hermans, secretaris van de buurtwerki­ng. “We steunen die actie graag. Zo gaan we proberen om in het ontmoeting­scentrum de komende dagen spulletjes in te zamelen. Voorlopig kunnen mensen al spullen binnenbren­gen bij een horecazaak in de buurt, maar die mensen moeten ook kunnen werken. Hoe dan ook is het fantastisc­h om opnieuw te zien dat onze wijk meteen in actie schiet als er iets gebeurt.” Even werd ook geopperd dat er mogelijk asbest was vrijgekome­n. “Maar dat klopt niet, voor zover ik weet. Er is dus geenszins reden tot paniek”, zegt Vananroye.

 ?? FOTO DJ/JOHN J. ?? De brand ontstond achteraan het middelste huis. De drie huizen zijn tijdelijk onbewoonba­ar.
FOTO DJ/JOHN J. De brand ontstond achteraan het middelste huis. De drie huizen zijn tijdelijk onbewoonba­ar.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium