Het Belang van Limburg

Afval van wietplanta­ge in de Maas gedumpt

- Mark DREESEN

Tijdens een controle van de Maasoevers in Elen heeft Natuurpunt resten teruggevon­den van een grote wietplanta­ge. Om hoeveel planten het exact gaat, is niet meer na te gaan omdat de Maas een deel meegesleur­d heeft richting Kinrooi. Volgens De Vlaamse Waterweg is het de eerste keer dat dit gebeurt.

“Dagelijks controlere­n we de oevers van de Maas”, zegt Jemp Peeters van Natuurpunt Maasland. “Eerst vonden we een zak afval waaruit gedroogde stengels van wietplante­n staken. In de zak zat een hele hoop wietstenge­ls van ruim 50 cm. Even verderop troffen we andere restanten van een wietplanta­ge aan in plastic zakken. Het ging om tientallen plastic zakken die mooi opgevouwen waren en waarin potgrond gezeten had. Verder lag de oever bezaaid met zwarte plastic roosters waarin planten gekweekt kunnen worden. Ook jerrycans van 1, 3 en 5 liter zijn massaal teruggevon­den, net als zilverpapi­er en afgeknipte elektricit­eitskabels. Het duurde even voor ik me realiseerd­e dat het om resten van een wietplanta­ge ging.”

Volgens Peeters moet het afval ergens tussen Lanaken en DilsenStok­kem in het water zijn gedumpt. “Omdat het waterpeil van de Maas dagelijks schommelt, zijn de plastic zakken met afval blijven hangen aan struiken die op de oever groeien. De Maas heeft hier in Elen twee meanders waardoor heel wat zakken in deze bochten teruggevon­den zijn. Maar tientallen zakken met afval zijn ongetwijfe­ld richting Kinrooi gedreven. We hebben geen idee wat de omvang van de plantage was.”

Opruimen

Ook aan Nederlands­e zijde ligt de oever vol met wietafval. “Aan Belgische zijde hebben we alvast getracht de rommel zo goed mogelijk op te ruimen”, zegt Jemp Peeters. “Maar we zijn nog volop bezig en daarom liggen hier en daar grote bergen met afval. De Vlaamse Waterweg is op de hoogte gebracht.”

“We gaan met bestelwage­ns en aanhangwag­ens de restanten opruimen”, zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. “Het is de eerste keer dat we merken dat er afval van wietplanta­ges rechtstree­ks gedumpt wordt in de Maas.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium