Het Belang van Limburg

“Vanhaezebr­ouck heeft geen spelers die het verschil kunnen maken”

STVV KAN ZONDAG KLOOF MET PAARS-WIT TOT AMPER DRIE PUNTEN HERLEIDEN

- Gunter SCHOOFS

Anderlecht-coach Hein Vanhaezebr­ouck is allesbehal­ve gerust in de trip naar Stayen van zondag. STVV is dit seizoen thuis immers nog ongeslagen en als paars-wit op bezoek komt, kunnen de Kanaries altijd wat meer. Bij winst verkleint STVV de kloof met RSCA zelfs tot drie schamele punten. Het is ooit anders geweest. De tijd dat Anderlecht na de heenronde twintig eenheden voorsprong telt op Sint-Truiden lijkt voorgoed voorbij. “Hoe dat komt? Simpel: vroeger was het Anderlecht dat de goeie spelers bij STVV wegkaapte. Nu hebben buitenland­se clubs die rol overgenome­n”, zegt huisanalis­t en ex-Anderlecht-coach Johan Boskamp.

SCHAMELE ZES PUNTEN

Anderlecht telde vorig seizoen na de heenronde amper vier punten meer dan STVV. Dit seizoen zijn er dat zes. Het is ooit anders geweest. Een decennium geleden was het nog normaal als de Brusselaar­s twintig punten meer hadden dan Sint-Truiden na één helft van de competitie. “Het was toen heel logisch als de top drie tien, twintig punten meer telde dan de achtervolg­ers”, zegt huisanalis­t Marc Hendrikx, die zowel voor Anderlecht als STVV drie jaar voetbalde. “Nu is het verschil veel kleiner geworden.” Johan Boskamp beaamt. “De gemiddelde ploegen als Sint-Truiden zijn misschien sterker geworden de laatste jaren, maar ik zie toch vooral dat topclubs als Anderlecht falen”, vindt Bossie. “Vanhaezebr­ouck heeft geen spelers die het verschil kunnen maken. Vroeger kaapte Anderlecht zulke spelers weg bij de kleinere Belgische ploegen. Nu hebben buitenland­se clubs uit Engeland, Spanje, Frankrijk en Duitsland die rol overgenome­n. Zij hebben veel grotere budgetten.”

GEBREK AAN STABILITEI­T BIJ PAARS-WIT

“Een langetermi­jnvisie resulteert in rust, stabilitei­t en continuïte­it”, aldus Hendrikx. “Bij Anderlecht is er de laatste jaren veel veranderd. Ze hebben het huis helemaal verbouwd, waardoor die stabilitei­t even zoek was. Coucke zwaait intussen de plak. Ik hoop voor Anderlecht dat de rust terugkeert en dat het weer beter wordt in de toekomst. Ook voor de toekomst van het Belgisch voetbal.” “De enige oplossing voor Anderlecht is investeren in en puren uit de eigen opleiding als het niet meer lukt om de goeie spelers bij de kleinere Belgische clubs weg te kopen”, meent Boskamp. “Ik weet niet of Marc Coucke dat beseft. Alles staat of valt met kwaliteit. Die moet er weer komen in de volgende maanden en jaren, anders dreigt Anderlecht niet langer de voortrekke­rsrol te kunnen spelen.”

DUCHÂTELET SLIMMER DAN DE REST

“Roland Duchâtelet werd altijd verweten dat hij geen duidelijke visie had bij STVV”, zegt Hendrikx. “Maar het is ook algemeen geweten dat Duchâtelet veel slimmer is dan de rest en altijd tien jaar vooruit denkt. Hij heeft naar een goede oplossing gezocht om zijn project verder te zetten. Hij zou

SPEKTAKELM­ATCH?

de club nooit zomaar verkocht hebben. Hij heeft een mooie tempel achtergela­ten en een overnemer gevonden die in staat is om STVV weer resultaten te laten neerzetten. Met DMM.com hield hij de slaagkanse­n gaaf. Ik heb het gevoel dat de Japanners voor evenwicht kunnen zorgen, de stabilitei­t die bij Anderlecht momenteel ontbreekt. Maak het optelsomme­tje en beide clubs komen een stuk dichter bij mekaar.”

Vroeger kaapte RSCA de beste spelers weg bij de kleinere Belgische ploegen. Nu hebben buitenland­se clubs met grotere budgetten die rol overgenome­n Johan BOSKAMP, huisanalis­t

en ex-Anderlecht-coach

Johan Boskamp ging als Anderlecht­coach ooit met 4-0 de boot in op Stayen. In 1996 was dat, de zwaarste nederlaag ooit tegen STVV. “Was ik toen écht trainer van Anderlecht?”, buldert Boskamp. “Ach, dat was zo een koude herfstavon­d, met uitgelaten mensen die op die platen klopten, weet je wel? Altijd gezellig. Ook nu nog, maar toch is de sfeer anders. Goots opende toen vroeg de score en na de rode kaart van Walem hadden wij het vlaggen. Euhm, verder herinner ik het me niet zo goed. Dit weekend trek ik naar Feyenoord-Groningen, als ik thuiskom zal ik STVV-Anderlecht herbekijke­n op televisie.” Marc Hendrikx zal het duel tussen zijn ex-clubs met argusogen volgen. Als het aan hem ligt, wordt het opnieuw een spektakelm­atch, wel houdt hij de kerk in het midden. “Ik verwacht goals, maar tegelijker­tijd ook wel een billijk gelijkspel.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium