Het Belang van Limburg

Maaseik kan niet stunten op openingssp­eeldag

Joel Banks ziet ondanks nederlaag progressie in zijn team

- Van onze verslaggev­er ter plaatse Jürgen SCHROOTEN in Berlijn

Maaseik is er niet in geslaagd om meteen te stunten in de Champions League. De Limburgers gingen in hun eerste groepsmatc­h met 3-1 onderuit in Berlijn. Nul punten dus. Een zwaar verdict want Greenyard werd nooit echt weggespeel­d door de Duitse landskampi­oen.

De 4.500 toeschouwe­rs zorgden voor een geweldige sfeer in de Max-Schmeling-Halle. Maar echt onder de indruk waren de Maaseikena­ars niet. Ook niet toen ze de lengte aan de andere kant van het net zagen: vier reuzen van 2m05 of meer. Ter vergelijki­ng: bij Maaseik is Tammemaa met zijn 2m02 de grootste speler.

Killblocks

De landskampi­oen startte sterk en was in de eerste set lange tijd de evenknie van Berlijn. Maar de set helemaal naar zich toe trekken lukte - hoewel er kansen waren niet (25-23).

“Kansen laten liggen? Goh, ik heb vooral gezien dat we veel kansen gecreëerd hebben”, vond Banks. “Die set toch verliezen, doet natuurlijk pijn. En dat zorgde een beetje voor een kater in set twee.” Nochtans slaagde Maaseik - met Baetens in plaats van de bleke Pupart - erin om 8-4 naar 8-11 om te buigen. Maar de Berlijnse Muur zeven killblocks - deed Maan en co daarna de das om: 25-22. De (mentale) uppercut? Toch niet. Maaseik zette onder impuls van Blankenau set drie helemaal naar zijn hand: 18-25. Helaas kreeg die opflakkeri­ng geen vervolg in set vier: 25-18. “Het verschil tussen beide teams was vooral blokkerend “, zei Banks. “We moeten leren om daar oplossinge­n voor te vinden.”

Gigantisch budget

De Maaseikse coach stapte met gemengde gevoelens op de teambus. Aan de ene kant ontgoochel­d na de nederlaag, aan de andere kant fier op de inzet en vechtlust van zijn jongens.

“Dat je vorig jaar een mooie Champions Leaguecamp­agne hebt gespeeld, wil niet zeggen dat je nu eventjes Berlijn gaat kloppen”, zei de Brit. “Dit is een topteam, met een gígántisch budget. Al hun spelers verdienen een pak meer dan eender wie bij ons. En toch was het een close game. Het zou dan ook unfair van mij zijn om nog meer te vragen van mijn jongens. Ze hebben alles gegeven. Vergeet ook niet dat we met Aganits (operatie schouder, nvdr) een ervaren middenman missen. We spelen nu met een jong kereltje (Elias Thys, nvdr), maar die heeft het verdorie wél prima gedaan.” Maaseik staat nu voor een heel zware opdracht in groep D. Alleen de groepswinn­aar en de beste tweede stoten door. En over vier weken komt grootmacht Belchatow, dat dinsdag met 3-1 won tegen Gdansk, naar Limburg. “We moeten realistisc­h zijn: Maaseik gaat de Champions League niet winnen hé”, zegt Banks. “Maar we gaan wel proberen om bij die beste tweedes te geraken. Dat wordt heel moeilijk, maar wie weet. Het belangrijk­ste is dat ik progressie zie. Zo vond ik ons niveau hier hoger dan tegen Aalst. Dat is een goed teken.” SETS: 25-23, 25-22, 18-25, 25-18.

BERLIJN: Jendryk (6), Zimmerman (2), White (13), Tuia (13), Patch (8), Le Goff (9). Libero: Watten. Kwamen in: Klein (1), Kühner, Reichert (2), Russell (14).

MAASEIK: Cox (18), Pupart, Tammemaa (9), Maan (15), Blankenau (7), Thys (6). Libero: Dronkers. Kwamen in: Van Heyste, Baetens (7).

 ?? FOTO CEV.LU ?? Jelte Maan probeert de bal over het Berlijnse block te plaatsen.
FOTO CEV.LU Jelte Maan probeert de bal over het Berlijnse block te plaatsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium