Het Belang van Limburg

Racing laat voortaan geen extra bezoekende fans meer toe

KYLIAN (23) WIL UIT SCHADUW VAN EDEN EN THORGAN TREDEN

- Bob FAESEN/Koen VERDRUYE

Door zijn naam is Kylian Hazard een opvallende verschijni­ng bij Cercle Brugge. Bij de Vereniging moet de jongere broer van Thorgan en Eden zijn loopbaan de gewenste boost geven. De erfenis van de naam Hazard weegt op Kylian, maar na een moeilijke start lijkt het kwartje te zijn gevallen. “Hij heeft enorm veel kwaliteite­n”, klinkt het in Brugge. Genk mag zaterdag dus de borst natmaken.

Cercle Brugge heeft net met 2-0 gewonnen tegen Waasland-Beveren als Kylian Hazard op zijn Nike-slippers de mixed zone komt binnengewa­ndeld. Het is opvallend schoeisel, door het nummer tien dat erop staat, maar vooral door de initialen EH. De slippers van Eden dus. “Ik had die van mij verloren en heb dan maar die van hem genomen. Bij Eden steekt het niet op een paar”, lacht de 23-jarige aanvaller van Cercle Brugge. “Ze brengen mij geluk, dat is het belangrijk­ste.”

Het leek wel een vriendendi­enst toen sportief directeur van Cercle François Vitali op de slotdag van de zomermerca­to Kylian Hazard uit zijn hoge hoed toverde. Eerder haalde hij de jongste van de drie broers, net als Eden, al naar Lille. Cercle huurt Kylian een jaar van Chelsea, waar hij vorig seizoen bij de beloften speelde. The Blues zetten een aantal jaar geleden een interne dienst op om hun huurlingen­leger te monitoren - dit seizoen leende de Engelse topclub 40 spelers uit. “Ze sturen me berichten en info met tips en zaken die goed en minder goed waren”, zegt Kylian. “Ik blijf eigendom van Chelsea. Het is de bedoeling dat ik één jaar hier speel, nadien bespreken we de toekomst.”

Overgewich­t

Of de toekomst van Kylian in Londen ligt, lijkt zeer onwaarschi­jnlijk. Uit zijn vorige passages in België - in 2013-2014 bij WS Brussels en 20142015 bij Zulte Waregem - bleek al dat hij niet over het talent van Thorgan en Eden beschikt. Mede door de voortduren­de vergelijki­ng met zijn talentvoll­e broers kon hij ook bij het Hongaarse Ujpest FC van Roderick Duchâtelet weinig potten breken. In de zomer draaide een stage bij het Nederlands­e VVV Venlo op niets uit. Toch is Vitali overtuigd van het talent van de jongste Hazard. “Ik ken Kylian al van bij Lille. Ik geloof sterk in zijn kwaliteite­n, maar voorlopig had hij nog niet het geluk om de juiste omkadering te krijgen. Al ben ik ervan overtuigd dat hij bij ons zal openbloeie­n.”

In de eerste weken bij Cercle was de derde Hazard een ingetogen nieuweling. Een speler die bovendien nog lang niet fit was. “Kylian kwam hier aan met overgewich­t”, zegt Cercletrai­ner Laurent Guyot. “We zagen al snel dat hij een achterstan­d had. Eind september kreeg hij zijn kans in de bekermatch tegen Beerschot (1-2nederlaag, nvdr.). Het was in die partij echt niet goed, gelukkig besefte hij dat ook. Hij is toen op eigen initiatief naar mij toegestapt. ‘Coach, wat moet ik doen om meer speelminut­en te krijgen?’ Dat siert hem.”

Kwartje gevallen

Na het gesprek met zijn trainer was het kwartje bij Kylian gevallen. Midden oktober tegen Anderlecht (4-2nederlaag) kreeg hij zijn eerste minuten in de competitie. “Je zag toen een kentering”, gaat Guyot verder. “Hij viel goed in. Ik weet ook dat de fans hem graag zien en kwaad zijn als hij gewisseld wordt, maar Kylian was tot voor kort nog niet in staat om 90 minuten te voetballen. Tegen Moeskroen, de match waarin hij de belangrijk­e gelijkmake­r scoorde, en Waasland-Beveren lukte dat wel. Hij maakt progressie en is op de goede weg. Hij staat nog niet op zijn streefgewi­cht, maar het is beter, zijn conditie verbetert ook en dat uit zich in de matchen.”

Ik geloof in Kylian. Hij heeft enorm veel kwaliteite­n, maar hij had nog niet het geluk om de juiste omkadering te krijgen. Al ben ik ervan overtuigd dat hij bij ons zal openbloeie­n

François Vitali Sportief directeur Cercle Brugge

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium