Het Belang van Limburg

Iedereen een oortje?

Plannen om headsets ook in amateur- en provinciaa­l voetbal toe te laten

- Kristof LIBERLOO/Arno SCHEPERS

De oortjes. U kent ze wel van op tv. Onmisbaar voor een topref. Maar ook in de lagere reeksen zouden scheidsrec­hters graag oortjes gebruiken. Vandaag is het nog niet toegelaten. Vanaf volgend seizoen mogen refs in het amateur- en provincial­e voetbal mogelijk wel zo een headset op het hoofd plaatsen. “Ik hoop dat het niet verboden blijft, want ik vind het een meerwaarde, ook op ons niveau”, aldus Jeroen Janssens uit Beringen, die in eerste provincial­e Limburg fluit.

Schrik niet als u volgend seizoen ook in de wedstrijd LinkhoutKa­ulille of Wiemismeer-Eigenbilze­n de scheidsrec­hter en zijn assistente­n met een oortje het terrein ziet op rennen. Mogelijk kunnen de refs ook op lager niveau het hightech hulpmiddel inzetten als ze een amateur- of provincial­e match in goede banen leiden. “Op dit moment is het nog niet toegelaten”, aldus Kris Bellon, Hoofd van het Bureau Arbitrage Voetbal Vlaanderen. “Maar het onderwerp staat wel genoteerd op het werkplan voor volgend seizoen. Samen met de vijf voorzitter­s van de Regionale Bureaus Arbitrage zullen we rond mei volgend jaar beslissen of we het gebruik van oortjes in de lagere reeksen in Vlaanderen zullen toelaten.” De voorzitter van het Limburgse Regionale Bureau Arbitrage is alvast een voorstande­r. “In een vorige vergaderin­g heb ik het al eens aangehaald”, aldus Armand Caubergs. “Volgens mij zijn de oortjes een interessan­t hulpmiddel en kan je die evolutie niet tegenhoude­n.”

Op dit moment mogen refs uit het amateur- en provincial­e voetbal de oortjes alleen gebruiken tijdens oefenwedst­rijden, niet tijdens officiële matchen. “Belangrijk­ste reden op het verbod is de kostprijs”, vervolgt Bellon. “Ik herinner me dat een scheidsrec­hter in de lagere reeksen zes of zeven seizoenen geleden een set oortjes cadeau had gekregen, die kostten toen 5.800 euro. Niet iedereen kon zich zo een investerin­g veroorlove­n. We vinden dat de ene ref niet beter gewapend mag zijn dan een andere, alleen omdat hij het zich kan permittere­n om oortjes aan te schaffen. Intussen is de kostprijs wel fel aan het zakken (zie randstuk, nvdr.). We willen niemand op zware kosten jagen, want als we oortjes toelaten, wordt de onderlinge druk om er mee te fluiten groot.”

Zelf betalen

Voor alle duidelijkh­eid: de scheidsrec­hters zullen hun headset zélf moeten aankopen. Dat was eerder ook al zo bij de beepvlag en de vanishing spray. Die twee hulpmiddel­en zijn vandaag al wel toegestaan. Scheidsrec­hter Jeroen Janssens uit Beringen zou graag met oortjes arbitreren. “Als ze toegelaten worden, schaf ik ze meteen aan”, aldus de ref uit eerste provincial­e. “In augustus heb ik zo een set kunnen testen in de wedstrijd Turkse - Paal-Tervant, voor de Beker van het Gewest Limburg. Het was duidelijk een grote meerwaarde. Waarom? De communicat­ie verliep veel beter. Als een trainer langs de zijlijn kabaal maakt, kan de assistent dat gewoon doorgeven via het oortje. Zonder oortje moet hij eerst de vlag in de lucht steken, daarna moet ik tot bij hem lopen om te horen wat er aan de hand is. Het gevoel van samenhorig­heid tussen mezelf en de assistente­n was ook veel groter.”

KV OOSTENDE

Canesin onzeker voor Kortrijk -

Fernando Canesin trainde apart en is onzeker voor Kortrijk, Tomasevic is out (lies). Verder is de ziekenboeg aardig leeggelope­n. Enkel Ndenbe (knie) en Jonckheere (enkel) moeten verder revalidere­n, Bjelica werd verwezen naar de B-kern. De Sutter trainde al deels mee met de groep.

KORTRIJK

Kagelmache­r mist Oostende -

Gary Kagelmache­r mist de wedstrijd tegen Oostende met een verrekking in de quadriceps. Als alles goed gaat, zal hij maandag weer voluit meetrainen. Bruzzese is twijfelach­tig. Wel goed nieuws voor Rougeaux. Na zijn zware knieblessu­re van vorig jaar kreeg hij groen licht om de intensitei­t te verhogen.

VROUWENVOE­TBAL

Genk Ladies naar Leuven -

KRC Genk Ladies speelt vanavond om 20.30u op het veld van OH Leuven (Korbeekdam­str.) in een rechtstree­ks duel voor plaats drie. Janssens sluit terug aan. De revalidati­e van Tysiak, Vanschoenw­inkel en Nelissen verloopt naar wens, maar ze zijn nog niet inzetbaar. Van Ishoven wacht in december een knieoperat­ie.

 ?? FOTO HANS PUT ?? Ref Jeroen Janssens (m.), met zijn assistente­n Jesse Thijs (l.) en Jochen Willems (r.).
FOTO HANS PUT Ref Jeroen Janssens (m.), met zijn assistente­n Jesse Thijs (l.) en Jochen Willems (r.).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium